Sute de vehicule au defilat luni, la Madrid şi în alte oraşe spaniole, la apelul extremei drepte, cerând demisia Guvernului de stânga al lui Pedro Sanchez, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Du-te, Sanchez!”, ”Demisia!”, se putea citi pe pancarte agitate la manifestaţia de la Madrid, organizată cu ocazia Zilei Naţionale a Spaniei de Partidul Vox (extremă dreapta).

Sute de maşini şi de vehicule pe două roţi care arborau steagul spaniol au împânzit luni imensul bulevard Castellana, pe care are loc de obicei defilarea militară de la 12 octombrie - anulată anul acesta din cauza pandemiei covid-19.

Defilări de vehicule au avut loc şi la Valencia (est), Malaga şi Sevilia (sud), potrivit unor imagini difuzate pe reţele de socializare.

În Piaţa Colon, în centrul Madridului, numeorşi manifestanţi pe jos, toţi mascaţi, unii cu familia, s-au alăturat vehiculelor staţionate, în mijlocul unei mări de steaguri roşu-galbene, a constatat o jurnalistă AFP.

Manifestanţii critică mai ales gestionarea pandemieie covid-19 de către Guvernul socialist al lui Pedro Sanchez, în contextul în care Spania este una dintre cele mai afectate ţări în Europa şi care se confruntă cu un al doilea val important de contagiuni.

Decizia Guvernului central de a decreta starea de alertă - care echivalează cu o stare de urgenţă sanitară -  vineri, la Madrid, cu scopul de a impune respectarea interdicţiei de a intra şi de a ieşi din capitală, în vederea unei opriri a virusului, i-a iritat în mod special pe manifestanţi.

”Guvernul abuzează de puterea sa şi ne impune decizii printr-un decret care este contrar Constituţiei”, denunţă Joaquin, în vârstă de 62 de ani, un funcţionar care nu a dorit să-şi spună numele, la fel ca mulţi manifestanţi intervievaţi.

Starea de alertă a intrat în vigoare vineri, în capitală, pe o perioadă de 15 zile.

Această măsură de excepţie a fost luată în urma unei înfruntări dure între Guvernul central de stânga şi regiunea Madrid, condusă de către dreapta, care au poziţii divergente cu privire la măsurile de luat în vederea opririi creşterii puternice a cazurilor în capitală.

În Spania, o ţară foarte descentralizată, regiunile deţin competenţa în domeniul sănătăţii publice.

Locuitorii Madridului şi altor comune din regiune nu au dreptul să iasă din localitate, însă se pot deplasa liber înăuntru şi nu sunt închişi în casă.

Spania a înregistrat în mod oficial aproximativ 850.000 de cazuri şi aproape 33.000 de morţi din cauza covid-19 de la începutul epidemiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.