Sute de persoane au manifestat în centrul Copenhagăi împotriva restricţiilor impuse de autorităţile daneze în lupta împotriva covid-19 şi voinţei guvernului de a implementa un ”paşaport corona”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Contestatarii, majoritatea tineri, au defilat în mod paşnic în stradă, şi au tras focuri de artificii.

Potrivit poliţiei, 600 de persoane au participat la manifestaţie, sâmbătă, iar o persoană a fost arestată după ce a aruncat o petardă către forţele de ordine.

Organizată de către grupul ”Men in Black” (”Bărbaţi în negru”), manifestaţia viza ”articolul 81d” - o nouă dispoziţie din Codul Penal care dublează pedeapsa unei infracţiuni privind pandemia covid-19 sau comise în contextul pandemiei.

Majoritatea manifestanţilor erau îmbrăcaţi în negru şi au scandat sloganuri precum ”Libertate pentru Danemarca!” sau ”Ciao Mette!”, prenumele premierului Mette Frederiksen.

Protestatarii au demonstrat de asemenea împotriva unui ”paşaport corona” - o aplicaţie pe telefonul mobil.

Această aplicaţie urmează să certifice faptul că o persoană a fost vaccinată împotriva covid-19, că a fost testată negativ în ultimele 72 de ore sau că s-a vindecat recent de boala covid-19.

Guvernul danez a anunţat că acest ”paşaport corona” urmează să fie capital în redeschiderea acestei ţări scandinave, însă criticii acestuia apreciază că el va crea o prăpastie între cei care-l deţin şi ceilalţi.

Danemarca se află într-o izolare parţială de la sfârşitul lui decembrie.

Şcolile primare au fost redeschise în februarie, iar elevii şi liceenii urmează să se întoarcă în clase la începutul lui aprilie.

Barurile şi restaurantele sunt în continuare închise.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.