Sute de persoane au manifestat duminică la Londra, în semn de protest faţă de moartea, luni, în Statele Unite, după ce a fost arestat de poliţie, a lui George Floyd, un afroamerican în vârstă de 46 de ani, a constatat un jurnalist AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Fără dreptate nu este pace!”, a scandat în mai multe rânduri mulţimea, care s-a adunat către ora locală 13.00 (15.00, ora Româîniei) în Trafalgar Square, în centrul capitalei brtianice.

Unii manifestanţi arborau panouri din carton pe care scria "Black lives matter" sau ”Culoarea pielii noastre nu e o crimă”.

Manifestanţii au îngenunchiat după aceea - un gest care a devenit un simbol al luptei împotriva discriminării în Statele Unite, unde adunări similare au avut loc zilnic, după care au pormit într-un marş către Ambasada Statelor Unite în Marea Britanie, în pofida măsurilor de distanţare socială aflate în continuare în vigoare împotriva noului coronavirus.

Ei şi-au exprimat astfel furia faţă de moartea la Minneapolis a lui George Floyd - devenit un nou simbol al brutalităţii poliţiştilor împotriva comunităţilor de culoare.

”Evident, imaginile cu ceea ce i s-a întâmplat lui George Floyd au fost extrem de tulburătoare, la fel ca scenele revoltelor şi violenţelor care au loc în Statele Unite”, a declarat duminică ministrul britanic de Externe Dominic Raab.

Întrebat la postul Sky News ce părere are despre acest subiect, Raab a refuzat să comenteze un tweet polemic al lui Donald Trump şi modul în care a gestionat această criză.

”Eu nu am să mă înec în problema dacă declaraţiile preşedintelui american erau un lucru bun de făcut”, a declarat ministrul.

”Vreau să mă concentrez asupra muncii care ne rămâne de făcut” în criza covic-19, a spus el.

Preşedintele american, care a denunţat în mai multe râînduri moartea ”tragică” a lui George Floyd, a apreciat că revoltele  îi dezonorează memoria prin ”violenţa” şi ”vandalismul” lor.

”Când începe jaful, începe să se tragă”, a reacţionat el într-un mesaj postat pe Twitter, semnalat de reţeaua de socializare ca ”aplogia violenţei”.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.