Mii de ungari au manifestat la Budapesta împotriva unui decret recent care obligă femeile însărcinate să asculte ”funcţiile vitale” ale fătului înainte de avort, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aproximativ 3.000 de persoane, majoritatea femei, s-au adunat miercuri seara în faţa sediului Parlamentului, pentru a apăra ”dreptul fundamental de a decide să aibă sau nu un copil”.

”Dacă circumstanţele sunt diferite (violenţă, abuz), nu ne învinovăţii pe noi, nu ne pedepsiţi!”, a tunat ea.

O bioloagă, Kléo Nyitrai, în vârstă de 28 de ani, spune că ”vrea copii”, dar atunci când va alege ea. ”Totul este atât de incert cu războiul, inflaţia, criza energetică”, a subliniat ea.

Femeile care vor să întrerupă o sarcină sunt obligate să asculte ritmul cardiac al fătului, începând de la jumătatea lui septembrie, potrivit unui formular completat de obstetrician înaintea avortului.

Această măsură a fost denunţată pe pancarte agitate la manifestaţia de miercuri seara.

”Şi cu bătaia inimii mele cum rămâne? Ea nu interesează pe nimeni?”, scria pe pancarte, sau ”Vezi-ţi de uterul tău!” sau ”Vaginul meu, decizia mea”.

Avortul este legal - până în a 12-a săptămână de sarcină -, încă din anii '50, în acest stat membru al Uniunii Europene (UE).

Însă premierul ultra-conservator Viktor Orban, care se află la putere din 2010, şi-a multiplicat măsurile ”nataliste”.

Ungaria apără - de la intrarea în vigoare a unei Constituţii, în 2012 - ”viaţa fătului încă de la conceperea acestuia”.

ONG-ul Amnesty International a denunţat, la anunţarea acestui nou decret, un ”recul îngrijorător”, care va face ”mai greu accesul la avort” şi care va ”traumatiza şi mai mult femeile care se află într-o situaţie dificilă”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.