Burkina Faso şi Mali au trimis o delegaţie la Niamey, iar Italia ”speră” la o prelungire a ultimatumului dat de CEDEAO, după ce Nigerul şi-a închis spaţiul aerian, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Armata din Mali a anunţat luni că Mali şi Burkina Faso au trimis o delegaţie oficială comună în semn de ”solidaritate” la Niamey, teatrul unei lovituri de stat militare şi ameninţat cu o intervenţie militară vest-africană.

”Burkina Faso şi Mali trimit o delegaţie la Niamey, condusă de către ministrul din Mali” Abdoulaye Maïga, unul dintre oamenii puternici ai juntei, anunţă pe reţele de socializare armata din Mali.

”Obiectivul este să mărturisească solidaritatea celor două ţări faţă de poporul frate din Niger”, precizează armata.

Această delegaţie urma să sosească luni în Niger, potrivit diplomaţiei nigeriene.

Mali şi Burkina Faso - a căror putere a fost preluată prin lovituri de stat în 2020 şi 2022 şi care se confruntă cu violenţe jihadiste - ameninţă că o intervenţie militară în Niger ar constitui o ”declaraţie de război” făcută celor două ţări.

Pe de altă parte, Italia ”speră” ca ultimatumul vestafrican cu privire la repunerea la putere a preşedintelui nigerian Mohamed Bazoum - care a expirat duminică - ”să fie prelungit”, a anunţat şeful diplomaţiei italiene, Antonio Tajani, care a subliniat că ”unica ieşire este diplomatică”.

”Sper ca ultimatumul statelor Comunităţii Economice a Statelor Vest-Africane (CEDAO), care a expirat ieri (duminică) seara să fie prelungit”, declară într-un interviu publicat luni de către cotidianul La Stampa Antonio Tajani.

”Trebuie găsită o soluţie: nu se spune că nu vom găsi o soluţie care să nu fie războiul”, îşi exprimă el speranţa.

”Europa nu-şi poate permite o confruntare armată, Nu ar trebui să fim văzuţi ca noi colonizatori”, subliniază el.

”Din contră, trebuie să creaăm o nouă alianţă cu ţările africane, care să nu fie bazată pe exploatare”, continuă el.

”Trebuie să amânăm opţiunea războiului cât mai mult posibil”, conchide ministrul italian de Externe.

CEDEAO şi Occidentul cer o revenire la ordinea constituţională şi eliberarea preşedintelui nigerian Bazoum, reţinut de către juntă de la puci, la 26 iulie.

Duminică, cu puţin înainte de miezul nopţii, militari nigerieni au anunţat închiderea spaţiului aerian ”până la noi ordine”.

Ei au invocat o ”ameninţare a unei intervenţii care se precizează din ţări vecine” şi au avertizat că ”orice tentativă de încălcare a spaţiului aerian” va antrena ”o ripostă energică şi instantanee”.

Ultimatului vestafrican, care cere o o revenirea la ordinea constituţională şi o repunere la putere a preşedintelui Mohamed Bazoum, a expirat la miezul nopţii de duminică spre luni.

El a fost dat la 30 iulie de către CEDEAO militarilor care au preluat puterea în Niger.

CEDEAO - susţinută de Franţa, care a anunţat că susţine cu ”fermitate şi hotărâre” eforturile împotriva puciului - s-a declarat ”pregătită” şi a anunţat că deţine ”resursele necesare”.

Însă, în realitate, situaţia este mai puţin clară. Niamey nu a dat niciun semn că vrea să cedeze, iar perspectiva unei intervanţii militare este departe de a fi sigură.

”În pofida ultimatumului, nu există, pentru moment, indicii ale unei pregătiri (a unei intervenţii militare în Niger). Totul sugerează că ultimatumul va fi prelungit”, estima redactorul-şef în Africa al TV5 Monde la BFMTV.

”CEDEAO a dat (un nultimatum) de şapte zile, însă Uniunea Africană (UA), instanţa panafricană din care fac parte toate ţările, a dat (un ultimatum de) 5 zile”, subliniază el.

Presa din Nigeria scrie că o majoritate a senatorilor şi-a exprimat opoziţia faţă de o operaţiune militară într-o reuniune cu uşile închise.

Potrivit Constituţiei Nigeriei, forţele de securitate nu pot lupta în străinătate fără aprobarea prealabilă a Senatului, cu excepţia unui ”risc iminent sau pericol” la adresa securităţii naţionale.

Senatori din Nigeria - un membru important în CEDEAO cu cei 215 milioane de locuitori şi care a o frontieră comună de 1.500 de kilometri cu Nigerul - l-au îndemnat pe preţedintele Bola Tinubu ”să consolideze opţiounea politcă şi diplomatică”.

Algeria - care nu este membră CEDEAO, dar care are o frontieră de 1.000 de kilometri cu Nigerul - şi-a exprimat la rândul său rezervele.

Preşedintele Abdelmadjid Tebboune a declarat la televiziunea publică că o intervenţie militară în Niger ar reprezenta ”o ameninţare directă” la adresa Algeriei. ”Nu va exista nicio soluţie fără noi (Algeria)”, a avertizat el, exprimându-şi temetrea ca ”întregul Sahel să ia foc” în cazul unei intervenţii militare în Niger.

Puciştii de la Niamey se bucură de susţinerea populaţiei - sindicatul studenţilor, sindicate ale profesorilor şi universitarilor. Manifestaţii de susţinere au avut loc la Niamey şi în regiunea capitalei nigeriene

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.