Franţa a decis să suspende ”până la noi ordine toate acţiunile de ajutorare în vederea dezvoltării şi de sprijin bugetar” ale Burkian Faso, a anunţat Ministerul francez de Externe, în urma tensiunilor provocate de lovitura de stat militară din Niger, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Parisul a făcut acest anunţ duminică seara, în contextul în care Burkina Faso şi Mali sunt solidare cu militari care au preluat puterea în Niger,

Franţa susţine ţările membre CEDEAO în eforturile lor de a-l repune la putere pe preşedintele nigerian Mohamed Bazoum, reţinut de juntă de la puci, la 26 iulie.

Ţările din CEDEAO au ameninţat că intervin militar şi au dat ultimatum până duminică seara militarilor care au preluat puterea să restabilească ordinea contituţională.

Proiectele în desfăşurare ale ajutorului francez în vederea dezvoltării Burkinei Faso reprezintă 482 de milioane de euro, iar ajutorul bugetar programat în 2022 se ridică la 13 milioane de euro, a anunţat duminică seara Quai d'Orsay.

Relaţiile Franţei cu Burkina Faso s-au degradat după instalarea la putere - în urma unei lovituri de stat militare, în septembrie 2022 - a căpitanului Ibrahim Traoré.

La 18 ianuarie, autorităţile de la Ouagadougou au cerut pelcarea - în termen de o lună - a Forţei franceze Sabre din Burkina Faso.

Franţa s-a retras, dar nu şi-a suspendat ajutorul în vederea dezvoltării şi nici ajutorul bugetar, aşa cum a făcut în Mali.

Însă, la trei zile după puciul din Niger, la 19 iulie, Parisul şi-a suspendat toate acţiunile de ajutorare în vederea dezvoltării şi ajutorul bugetar destinate Nigerului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.