Preşedintele american Joe Biden dă asugurări că susţine ”în continuare” jurisprudenţa ”Roe v. Wade”, care stă la baza dreptului la avort în Statele Unite, al cărei viitor este suspendat de o hotărâre a Curţii Supreme, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Nu am văzut nimic din dezbaterea de azi (miercuri)”, a răspuns Biden, întrebat despre audierea care a avut loc mai devreme la Curte.

”Eu susţin Roe v. Wade. Cred că este cea mai raţională poziţie şi continui să o susţin”, a subliniat el.

O majoritate a judecătorilor Curţii Supreme a părut, miercuri, tentată să modifice cadrul legal care garantează, de aproape 50 de ani, dreptul americancelor la avort - fie printr-o restrângere a acestui drept, fie prin anularea pur şi simplu a acestuia.

Cei nouă ”înţelepţi”, dintre care şase sunt conservatori, a uexaminat timp de două ore o lege din Mississippi care interzice avortul după 15 săptămâni de sarcină.

Potrvit preşedintelui democrat Joe Biden, ”legea din Mississippi încalcă în mod deschis drepturile constituţionale ale femeilor de a avorta în deplină legalitate şi în deplină siguranţă”, a subliniat o purtătoare de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.

Aceasta este o ”ameninţare gravă la adresa drepturilor fundamentale a femeilor”, a subliniat ea.

Joe Biden ”s-a angajat să coopereze cu Congresul pentru a codifica acest drept constituţional la un avor legal şi sigur”, a anunţat Psaki.

Dreptul la avort în Statele Unite nu este garantat printr-o lege federală, ci are la bază jurisprundenţa, şi anume o hotărâre istorică a Curţii Supreme, ”Roe v. Wade”, din 1973.

Curtea Supremă stabilea prin această hotărâre că Consttuţia americană garantează femilor dreptul la avort şi că statele nu pot să le priveze de acest drept.

În 1992, Curtea preciza că dreptul la avort este valabil atât timp cât fătul nu este ”viabil”, adică în lunile 22-24 de sarcină.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.