Iranul a executat luni un bărbat găsit vinovat de spionaj în cadrul Forţelor armate iraniene în contul Statelor Unite şi Israelului, pe care le-a ajutat să-l localizeze pe generalul iranian Qassem Soleimani, asasinat într-un atac cu o dronă americană, a anunţat justiţia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Condamnarea lui Mahmoud Mousawi Majd a fost executată luni dimineaţa cu privire la spionaj, pentru ca acest caz al trădării ţării sale să fie închis pentru totdeauna”, anunţă site-ul justiţiei iraniene Mizan Online.

Moussavi Majd a fost acuzat de faptul că a furnizat informaţii Statelor Unite şi Israelului cu privire la deplasările generalului Qassem Soleimani, ucis la începutul lui ianuarie într-un atac cu un avion american fără pilot (dronă) la Bagdad.

Moussavi Majd a fost arestat în 2018.

Arhitectul strategiei iraniene în Orientul Mijlociu, puternicul general Soleimani, comandantul Forţei al-Qods, aripa Gardienilor Revoluţiei însărcinate operaţiunile externe ale Republicii islamice, a fost ucis la 3 ianuarie într-un atac aerian american la aeroportul din Bagdad, împreună cu ”locotenentul” irakian Abu Mehdi al-Muhandis, liderul paramilitarilor proiranieni din Irak.

Pentru a justifica ordinul de asasinare, preşedintele american  Donald Trump a dat asigurări, după moartea lui Soleimani, pe care l-a catalogat ”teroristul numărul unu” din lume, că pregătea atacuri ”iminente” vizând diplomaţi şi militari americani.

Ca represalii faţă de asasinarea lui Soleimani, Republica islamică a lansat rachete de croazieră asupra unor baze militare irakiene în care se aflau americani, provocând pagube materiale importante, potrivit Washingtonului.

Pe de altă parte, Moussavi Majd a fost arestat în 2018, iar acest dosar nu ar avea nicio legătură cu asasinarea lui Soleimani, scrie Reuters.

Această execuţie intervine în contextul în care milioane de iranieni s-au mobilizat în ultimele zile pe reţele de seocializare pentru a denunţa pedeapsa cu moartea pe care o riscă trei bărbaţi care au participat în noiembrie la manifestaţi iîmpotriva autorităţilor de la Teheran.

Execuţia celor trei manifestanţi a fost suspendată, a anunţat duminică unul dintre avocaţii lor, Babak Paknia.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.