Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro acuză Guvernul american că a ordonat ”o lovitură de stat fascistă”, la o zi după o insurecţie militară reprimată şi înaintea unor manifestaţii pro şi antiguvernamentale, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-o alocuţiune radiotelevizată, Maduro, al cărui al doilea mandat este contestat de opoziţie, i-a cerut ministrului său de Externe Jorge Arreaza să treacă la o ”revizuire totală a relaţiilor” cu Washingtonul.

Cu câteva ore mai devreme, ministrul venezuelean al Comunicaţiilor Jorge Rodriguez l-a acuzat pe vicepreşedintele american Mike Pence că le-a ordonat unor ”terorişti” să provoace violenţe în cursul manifestaţiei opoziţiei prevăzute miercuri, cu scopul de a destabiliza Guvernul socialist al lui Nicolas Maduro.

Potrivit ministrului, cei 27 de militari arestaţi luni după ce s-au ridicat împotriva preşedintelui venezuelean, au dat unor activişti din opoziţie o parte a unor arme furate ”pentru ca să fie comise violenţe, să existe răniţi şi morţi în timpul manifestaţiei”.

Rodriguez i-a desemnat pe aceşti activişti drept ”civili care fac parte din celula teroristă Voluntad Popular” - numele partidului opozantului încarcerat Leopoldo Lopez şi preşedintelui Parlamentului Juan Guaido.

Potrivit ministrului, planul ar prevede ca persoane purtând uniforma militară ”să tragă mâine dimineaţă (miercuri) contra manifestaţiei opoziţiei”.

”De ce? Pentru a asculta de ordinele lui Mike Pompeo”, a declarat el, referindu-se la vicepreşedintele american, care şi-a afişat marţi solidaitatea faţă de manifestaţia organizată la apelul opoziţiei, cu scopul de a cere un guvern de tranziţie şi organizarea unor alegeri libere.

Ministrul a precizat că dintr-un total de 51 de arme furate de grupul militarilor insurgenţi, 11 nu au fost recuperate şi ar urma să fie folosite contra participanţilor la adunare.

Vicepreşedinta Delcy Rodriguez l-a atacat şi ea pe vicepreşedintele american care, în opinia sa, ”pretinde să vină să guverneze Venezuela şi dă instrucţiuni cu privire la ceea ce trebuie să se întâmple mâine (miercuri) în Venezuela, îndemnând în mod deschis la o lovitură de stat”.

"Yankee go home, nu vvom permite să vă amestecaţi în afacerile patriei”, a tunat ea.

Scurta insurgenţă a unui grup de militari a crescut tensiunile,în contextul în care mobilizări împotriva şi în favoarea Guvernului au fost anunţate miercuri, în prima întoarcere în stradă de la manifestaţiile violente din 2017, soldate cu 125 de morţi.

Statle Unitem Uniunea Europeană (UE) şi mai multe ţări din America Latină nu au recunoscut al doilea mandat al socialistului Nicolas Maduro, înestit în funcţie la 10 ianuarie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.