Carles Puigdemont nu va reveni la conducerea regiunii Catalonia, a declarat pentru Reuters purtătorul de cuvânt al guvernului spaniol, Inigo Mendez de Vigo, care a precizat că Madridul va continua să conducă direct regiunea atâta timp cât va fi necesar.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mendez de Vigo, care este şi ministrul Educaţiei, Culturii şi Sportului, a spus în interviu: „Nu va fi preşedinte”.

Întrebat dacă Puigdemont ar putea merge mai departe cu planurile lui de a fi ales drept preşedinte al Cataloniei deşi aflat la Bruxelle şi să conducă regiunea de acolo, e a spus: „Nu se va întâmpla. Singura legitimitate o are articolul 155” (din Constituţie, n.r.).

Purtătorul de cuvânt al guvernului spaniol a spus că dacă situaţia rămâne blocată, cum este în momentul de faţă, vor fi noi alegeri în Catalonia. „Nu asta vrem, dar asta se va întâmpla dacă ei (naţionaliştii, n.r.) acţiunează în afara legii”.

Carles Puigdemont, liderul alianţei Junts per Catalunya, preşedintele demis al Generalitat, a declarat vineri dimineaţă pentru Catalunya Ràdio că poate conduce regiunea de la Bruxelles, bazându-se pe noile tehnologii.

Puigdemont poate fi arestat, dacă revine în Spania, unde este acuzat de revoltă şi de abuz privind folosirea fondurilor publice.

În decembrie, formaţiunea Ciudadanos - pro Spania - a câştigat pentru prima dată alegerile catalane, cu 37 de mandate (peste 1,1 milioane de voturi). Totuşi, suma voturilor înregistrate de formaţiunile separatiste reprezintă majoritatea. Formaţiunile Junts Per Catalunya (34 de mandate, peste 940.000 de voturi), ERC (Esquerra Republicana de Catalunya) şi CUP (Candidatura de Unidad Popular) au împreună 70 de mandate.

Prima şedinţă a parlamentului catalan a avut loc pe 17 ianuarie şi a reprezentat primul pas în vederea reinstalării unui nou guvern, după ce Madridul a demis fosta administraţie regională, condusă de Puigdemont, pentru declararea ilegală a independenţei. Noul  preşedinte al Parlamentului catalan a fost ales Roger Torrent.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.