Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat, sâmbătă, la împlinirea a 40 de ani de la abolirea pedepsei cu moartea în Franţa, că vrea organizarea unei reuniuni la cel mai înalt nivel pentru a-i convinge pe liderii ţărilor care încă pun în aplicare astfel de pedepse, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Macron a precizat că Franţa va “relansa lupta pentru abolirea universală” a pedepsei cu moartea organizând o reuniune pentru convingerea liderilor ţărilor care încă au o astfel de pedeapsă să renunţe de urgenţă.

Emmanuel Macron a amintit că în 1981 Franţa a devenit a 35-a ţară care a abolit pedeapsa cu moartea. “106 state au ales până acum această cale, în timp ce alte 50 respectă un moratoriu de drept sau de factocu privire la execuţii”, a precizat el.

Preşedintele francez a menţionat că în 2020 în lume au fost executate 483 de persoane. “483 de execuţii administrate de 33 de regimuri politice care au în mare parte în comun un gust pentru despotism, respingerea universalităţii drepturilor omului”, a spus Macron.

Pedeapsa cu moartea există în prezent în mai multe ţări, printre care se numără şi China, SUA şi India.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.