Emmanuel Macron a vizitat marţi o fermă de pe Coasta de Aur, unde a dezbătut probleme din lumea agricolă, în lipsa Salonului Agriculturii, anulat anul acesta din cauza crizei covid-19, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şeful statului obişnuia să petreacă o zi întreagă - 12 ore anul trecut - la cel mai mare salon din Franţa, în întâlnri cu actori din filierele agroculturii şi alimentaţiei.

”Anul acesta, salonul este la noi”, a declarat zâmbind Alexandre Estivalet, unul dintre cei patru gestionari ai fermei din Etaules, un sat situat la aproximativ 15 kilometri nord de Dijon, care l-a primit pe preşedintele francez, însoţit de ministrul Agriculturii Julien Denormandie.

După vizita la această fermă de familie, care cultivă oleaginoase şi legume şi creşte porci, oi şi cai, între altele, şi care activează în circuite scurte, Emmanuel Macron urma să se întâlnească cu 12 agricultori, procesatori şi distributori ”angajaţi într-o mai bună repartiţie a valorii între diverse verigi ale lanţului agro-alimentar”, potrivit preşedinţiei.

Această dezbatere este moderată de către Serge Papin, un fost însărcinat la Ministerul Agriculturii cu ”repartiţia” valorii în sector.

Această discuţie are loc cu câteva zile înainte de încheierea, la 1 martie, a unor negocieri comerciale anuale care stabilesc preţul produselor vândute la supermarket - în afara mărcilor vândute de către distributor - şi remuneraţia tuturor verigilor lanţului alimentar.

”Situaţia agricultorilor este dificilă. Este foarte complicat să faci faţă”, declară Alexandre Estivalet, în vârstă de 33 de ani, ”în pofida faptului că fermei noastre îi merge bine şi s-a diversificat”.

”Muncim peste 60 de ore pe săptămână, avem puţină viaţă de familie, iar dacă, la final, nu primim salariu, acest lucru nu ar fi posibil”, declară el.

Tânărul declară că vrea să-i spună lui Emmanuel Macron că agricultorii sunt ”pregătiţi să facă multe eforturi în vederea tranziţiei ecologice”, dacă ”statul îi susţine şi nu impune reguli şi mai constrângătoare”.

Această vizită se desfăşoară pe fondul unei polemici cu privire la decizia primarului ecologist al Lyonului de a furniza meniuri exclusiv fără carne în cantine, catalogată drept ”o ruşine”, marţi, la RTL.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.