Şeful statului francez Emmanuel Macron şi premierul britanic Theresa May au adus vineri un omagiu combatanţilor ucişi în bătălia din Somme, considerată ”Verdunul britanic”, cu două zile înaintea ceremoniei centenarului sfârşitului Primului Război Mondial, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În urma unei întâlniri bilaterale şi unei mese la Primăria Albert, de la care presa nu a reuşit să afle nimic, cei doi lideri s-au dus la Thiepval, unde au depus o jerbă comună la altarul memorialului britanic, după care au făcut câţiva paşi prin necropola franco-britanică.

 

La 1 iulie 1916, când a început ofensiva, 20.000 de combatanţi britanici au fost ucişi, iar alţi 40.000 de răniţi, în ceea ce rămâne drept ziua cea mai neagră şi mai sângeroasă din istoria armatei britanice.

Acest omagiu lansează partea internaţională a comemorărilor Armistiţiului din 1918.

Emmanuel Macron se întâlneşte cu cancelarul german Angela Merkel sâmbătă, în Poiana Rethondes, la Compiègne (Somme), unde s-a semnat armistiţiul, după care urmează să prezideze ceremonia tradiţională de la 11 noiembrie, la Paris, în prezenţa câtorva zeci de şefi de stat şi de guverne.

Această ceremonie, care are loc sub Arcul de Triumf şi la care asistă, între alţii, Vladimir Putin şi Donald Trump, este urmată de o masă, la Palatul Elysée şi de un ”Forum al păcii”, sâmbătă supă-amiaza, la care preşedintele american nu asistă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.