Preşedintele francez Emmanuel Macron nu are nicio convorbire prevăzută cu omologul său rus Vladimir Putin până la o vizită în Statele Unite, săptămâna viitoare, anunţă vineri Palatul Élysée, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Preşedintele (francez Emmanuel Macron) nu are nicio discuţie cu preşedintele (rus Vladimir) Putin înaintea vizitei în Statele Unite”, le-a declarat unor jurnalişti un consilier al lui Macron.

”Comunicările sale cu preşedintele (Vladimir) Putin nu sunt indexate de cele pe pe care le poate avea cu preşedintele (american Joe) Biden”, a comentat el.

Emmanuel Macron urmează să efectueze o vizită de stat în America, începând de marţi seara.

Consilierul preşedinţiei franceze dă asigurări că o convorbire a lui Macron cu Putin urmează să aibă loc ”destul de rapid”, însă precizează că nu s-a stabilit nicio dată în acest sens.

Palatul Élysée anunţa la jumătatea lui noiembrie că Macron urma să-l sune pe Putin după summitul G20, care a avut loc pe 15 şi 16 noiembrie, pe Insula Bali, în Indonezia.

Emmanuel Macron a anunţat miercuri că intenţionează să aibă ”un contact direct cu (Vladimir Putin) în zilele următoare, în subiecte (în domeniile) nuclear civil, în primul rând, şi al Centralei (Nucleare) Zaporojia”.

Ultima convorbire oficială a celor doi preşedinţi a avut loc la 11 septembrie.

Convorbirile la telefon cu liderul de la Kremlin au loc în funcţie de nevoi ”şi nu pe bază de rutină”, subliniază vineri Palatul Élysée.

Emmanuel Macron vrea să-i amintească omologului său rus cerinţele Franţei, şi anume ca ”trupele ruseşti să părăsească Ucraina şi ca suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei să fie restabilite”, precizează Palatul Élysée.

El acţionează totodată în vederea unei securizări a Centralei Nucleare Zaporojie, în sudul Ucrainei, ocupată de către ruşi, ”care s-a aflat deja în centrul unei convorbiri le telefon, chiar a doua convorbiri cu preşedintrele (rus Vladimir) Putin”, subliniază preşedinţia franceză.

”Ceea ce înţelegem este că există un acord de principiu din partea ruşilor în vederea implementării unei zone de protecţie, însă modalităţile sunt întru totul delicate şi există în continuare muncă de făcut”, a declarat consilierul citat.

Este necesar ”să se menţină o presiune mare asupra tuturor actorilor, pentru că (...) nimeni, ruşi ori ucraineni, nu se poate juca cu siguranţa centralei”, a adăugat el.

În ceea ce priveşte o ieşire din conflict prin negocieri, o sursă diplomatică franceză estimează că niciuna dintrec cele două părţi ”nu are o voinţă reală de a negocia”, deoarece ele sunt, pentru moment, ”convinse că vor câştiga avantajul pe teren în lunile viitoare”.

Atât autorităţile ruse, cât şi cele ucrainene consideră că ”este vremea războiului şi nu vremea discuţiilor sau diplomaţilor”, declară această sursă diplomatică.

”Avem convingerea că acest conflict va dura”, conchide sursa citată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.