Preşedintele francez Emmanuel Macron urmează să le transmită săptămâna viitoare liderilor chinezi că este ”esenţial să se abţină” să susţină efortul de război rus în Ucraina, anunţă joi ministrul francez de Externe Catherine Colonna, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Emmanuel Macron, însoţit o parte a vizitei sale de stat în China de către preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen, va aminti Beijingului că ”este esenţial să se abţină de la orice acţiune care ar putea permite Rusiei să-şi susţină efortul de război”, a anunţat şefa diplomaţiei franceze la Vilnius, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său lituanian Gabrielius Landsbergis.

China, care nu a denunţat niciodată invazia rusă a Ucranei, a propus în februarie un ”Plan de pace” care să pună capăt acestui război, care durează de peste 13 luni, însă Statele Unite şi Uniunea Europeană (UE) sunt sceptice în privinţa capacităţii Beijingului de a juca un rol de mediator.

Preşedintele francez va transmite Chinei ”mesaje clare” pentru ca această ”să-şi reitereze ataşamentul faţă de dreptul internţaional şi respectarea principiilor Chartei” ONU, a anunţat Catherine Colonna.

”Este în intereseul tuturor ţărilor (...) ca agresiunea rusă să eşueze”, a subliniat ea.

În ceea ce priveşte Uniunea Europeană (UE), viitorul relaţiilor cu China va depinde în mare măsură de atitudinea Beijingului faţă de ”războiul lui Putin” în Ucraina, a avertizat joi Ursula von der Leyen.

Statele Unite avertizează la rândul lor Beijingul împotriva tentaţiei de a livra armament Moscovei.

Preşedintele chinez Xi Jinping a efectuat săptămâna trecută o vizită cu mare pompă la Moscova.

Colonna vizitează, în Lituania, baza Siauliai, unde militari francezi îşi încheie misiunea de supraveghere a spaţiului aerian baltic, asigurat prin totaţie de către diverse state membre NATO.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.