Emmanuel Macron a vizitat portavionul Charles de Gaulle, o ”imensă mândrie” a Franţei, care, proaspăt renovat, se află în largul oraşului Toulon şi la bordul căruia şeful statului şi-a petrecut noaptea de miercuri spre joi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Este o imensă mândrie. Suntem singurii din lume, împreună cu americanii, care avem acest tip de echipament”, a declarat miercuri preşedintele câtrova jurnalişti, după ce s-a dus în pasarela de navigaţie.

”Mulţi credeau că Charles de Gaulle nu va mai putea niciodată să iasă pe mare. Avem aici un portavion prin excelenţă, la vârful tehnologiei, care se află în centrul credibilităţii noastre militare”, a adăugat el.

Emmanuel Macron a asistat din postul de comandament, după ce a sosit la bord cu un elicopter, la ora locală 16.30 (17.30, ora României), la catapultarea a şase avioane de tip Rafale şi a unui avion de tip Hawkeye.

Este pentru prima oară când un preşedinte al Republicii doarme la bordul unicului portavion francez, considerat ”perla coroanei” armatei sale.

Charles de Gaulle se află în prezent în fază de testare, după ce a ieşit, la jumătatea lui septembrie de pe şantier, unde a beneficiat de o ”cură de întinerire” timp de 18 luni.

La bordul portavionului, Emmanuel Macron s-a întâlnit cu echipajul, ”de la amiral la matelot”, după care a acordat un interviu în direct în jurnalul de la ora locală 20.00 (21.00, ora României) al postului TF1.

Intervievat de Gilles Bouleau, el a abordat probleme de apărare, precum construirea unui al doilea portavion, o decizie aşteptată în 2020.

”Lucrurile trebuie făcute în ordine. O serie de studii au fost lansate şi vor permite să se decidă în 2020”, le-a spus el jurnaliştilor, la bord.

”Atunci când vorbim despre armata europeană” este vorba despre o ”autonomie strategică” şi despre faptul de a ”nu depinde de alţii pentru a ne proteja. Tipic, Charles de Gaulle este în centrul acestei strategii”, a adăugat el.

În jurnalul TF1, Macron a apărat fermitatea Guvernului pe tema taxei carbonului şi a subliniat măsurile de ajutorare în contextul scumpirii carburanţilor, anunţată miercuri dimineaţa de către premierul Édouard Philippe, cu trei zile înaintea unei operaţiuni de blocare a drumurilor de către mişcarea "gilets jaunes" (”veste galbene”).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.