Preşedintele francez Emmanuel Macron a sosit la Yaoundé, în prima sa vizită în Camerun şi Africa Centrală, cu obiectiivul de a relansa relaţiile politice şi economice între cele două ţări, tot mai timide, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

El a fost primit luni seara târziu, către ora locală 22.40 (marţi, 0.40, ora României) pe aeroport de către premierul camerunez Joseph Dion Ngute cu o scurtă ceremonie protocolară.

În acest turneu, în care efectueză vizite în Benin şi  Guineea Bissau, Macron urmează să-şi reafirme ”angajamentul în demersul reînnoirii relaţiei Franţei cu continentul african”, la începutul celui de-al doilea mandat, potrivit Palatului Élysée.

Emmanuel Macron participă marţi la o întâlnire cu omologul său Paul Biya, în vârstă de 89 de ani, care conduce Camerunul cu o mână de fier de 40 de ani.

Ei discută despre securitate, pe fondul unor ameninţări jihadiste în nordul Camerunului şi despre conflictul care durează de peste cinci ani, în nord-vest şi sud-vest, între grupări armate separatiste şi forţe de ordine.

Emmanuel Macron a indignat puterea cameruneză după ce a declarat în 2020, în urma arestării unui opozant, că a ”exercitat presiuni asupra lui Paul Biya” cu privire la violenţe ”intolerabile” în aceste regiuni.

Această vizită intervine în contextul în care influenţa Franţei - o fostă putere colonială - se erodează în plan economic şi comercal în favoarea Chinei, Indiei sau Germaniei.

Întreprinderi franceze mai reprezentă doar 10% din economia cameruneză, după ce a reprezentat 40% în anii '90.

În urma unui dejun cu Paul Biya şi soţia acestuia Chantal, Emmanuel Macron, însoţit de mai mulţi miniştri, între care şefa diplomaţiei Catherine Colonna, se întâlneşte cu reprezentanţi ai tineretului şi societăţii civile.

El îşi încheie ziua în ”satul Noah”, găzduit de către fostul campion la tenis Yannick Noah, care dezvoltă un centru de agrement şi educaţie într-un cartier popular, la Yaoundé, unde locuieşte timp de mai multe luni pe an.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.