Emmanuel Macron a catalogat miercuri drept o ”crimă împotriva umanităţii” vânzarea unor migranţi africani ca sclavi în Libia, dezvăluită de postul american CNN, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Denunţarea de către Franţa este fără apel” şi este necesar să ”putem merge mult mai departe pentru a destructura reţelele” de traficanţi, a declarat preşedintele după o întâlnire la Palatul Elysée cu preşedintele Guineei Alpha Condé.

”Ceea ce s-a întâmplat (în Libia) este scandalos (...), inacceptabil”, a apreciat Condé, totodată preşedintele în exerciţiu al Uniunii Africane (UA).

În opinia lui Emmanuel Macron, "ceea ce a dezvăluit” CNN ”ţine de traficul de fiinţe umane. Este o crimă împotriva umanităţii”.

Acest trafic ”alimentează infracţiunile cele mai grave” şi ”reţelele teroriste”. El ”generează 30 de miliarde de euro pe an, afectează din nefericire 2,5 milioane de persoane - şi 80% dintre victime sunt femei şi copii”, a denunţat el.

Şeful statului francez a confirmat anunţul făcut de către şeful diplomaţiei Jean-Yves Le Drian cu puţin mai înainte, potrivit căruia Franţa preia ”iniţiativa la Consiliul de Securitate” al ONU şi cere o reuniune pe acest subiect.

”Doresc să putem merge mult mai departe în lupta împotriva traficanţilor care comit asemenea crime şi în cooperarea cu toate ţările din regiune cu scopul de a destructura aceste reţele”, a adăugat el, îndemnând la adoptarea de ”sancţiuni împotriva traficanţilor”.

Săptămâna trecută, un documentar-şoc al postului de televizune american CNN a dezvăluit existenţa unei pieţe de sclavi în apropiere de Tripoli, puternic denunţată deopotrivă în Africa şi în Europa.

După prăbuşirea, în 2011, a regimuluii lui Muammar Gaddafi, traficanţii, profitând de un vid de securitate şi de o impunitatea totală în Libia, exploatează zeci de mii de oameni aflaţi în căutarea unei vieţi mai bune trecându-i marea în Italia, care se află la aproximativ 300 de kilometri de coastele libiene.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.