Preşedintele francez Emmanuel Macron denunţă joi declaraţii ”baroce şi ameninţătoare” ale Rusiei, la o zi după o convorbire la telefon între ministrul francez al Apărării Sébastien Lecornu şi omologul său rus Serghei Şoigu, în urma căreia versiunile prezentate de fiecare parte diverg, relatează BFMTV.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”ESTE RIDICOL”

Emmanuel Macron vizează faptul că Rusia a sugerat că serviciile secrete franceze ar fi implicate în atentatul de la Moscova, în contextul în care această convorbire telefonică avea scopul să transmită Rusiei ”informaţii utile” despre originea acestui atentat, soldat cu 144 de morţi, potrivit şefului statului.

”Este ridicol să spui că Franţa ar putea fi în spatele (atentatului de la Crocus City Hall). Este o manipulare”, a denunţat Emmanuel Macron la Saint-Denis, prezent la inaugurarea unui Centru Acvatic Olimpic, cu 100 de zile înainte de Jocurile Olimpice (JO) de la Paris.

Sébastien Lecornu a subliniat la telefon, miercuri, că Franţa ”nu dispune de nicio informaţie care să permită să se stabilească vreo legătură între acest atentat (de la Moscova) şi Ucraina”.

El a cerut Moscovei ”să înceteze orice instrumentalizare” a atentatului, a anunţat într-un comunicat Ministerul francez al Apărării.

”Regimul de la Kiev nu face nimic fără aprobarea supervizorilor săi occidentali, Sperăm că, în acest caz, serviciile secrete franceze nu sunt în spatele acestuia”, i-a răspuns Moscova.

La 22 martie, bărbaţi înarmaţi au pătruns într-o sală de concert, Crocus City Hall, au deschis focul asupra mulţimii şi au incendiat clădirea.

Kremlinul a recunoscut că ”islamişti radicali” au fost la originea acestui atentat, însă a denunţat o implicare ucraineană.

În total 12 suspecţăi au fost arestaţi, inclusiv patru presupuşi atacatori, originari din Tadjikistan.

DIVERGENŢE 

Versiunile diplomaţilor ruşi şi francezi diverg, de asemenea, cu privire la Războiul din Ucraina.

Ministerul rus al Apărării a anunţat miercuri seara că atât Franţa, cât şi Rusia s-au declarat ”dispuse la dialog”.

Aceste declaraţii au fost dezminţite imediat de Paris.

Ministrul rus a declarat într-adevăr că ”este pregătit să reia dialogul cu privire la Ucriana”, însă ”Franţa nu a acceptat şi nu a propus absolut nimic” în acest subiect, a declarat AFP anturajul lui Sébastien Lecornu.

Sébastien Lecornu a anunţat anterior într-un comunicat că a ”condamnat fără rezerve războiul de agresiune pe care Rusia l-a lansat în Ucraina” în această convorbire la telefon.

Atacuri informaţionale ruse se multiplică împoriva Franţei, după ce Parisul a încheiat recent un acord bulateral de securitate cu Kievul.

Moscova denunţă o ”implicare tot mai mare” a Franţei în Războiul din Ucraina.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.