Preşedintele francez Emmanuel Macron a discutat luni la telefon cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski despre ”necesitatea absolută a apărării securităţii şi siguranţei” Centralei Nucleare Zaporijia, bombardată din nou în weekend, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Am avut un apel (telefonic) urgent cu preşedintele (ucrainean Volodimir) Zelenski”, a anunţat şeful statului francez în discursul pe care l-a susţinut la Conferinţa Internaţională de susţinere a Republicii Moldova de la Paris, o victimă colaterală a invaziei Ucrainei de către Rusia.

El a justificat acest apel telefonic prin ”contextul care continuă să fie foarte dificil” al ”bombardamentelor la care a fost supusă din nou Ucraina, ameninţărilor care apasă Centrala (Nucleară) Zapirijia”.

”Faţă de fiecare victorie militară a Ucrainei - recucerirea regiunii Harkov, la fel ca recucerirea Hersonului -, Rusia reacţionează prin noi bombardamente ale infrastructurilor esenţiale ale Ucrainei”, a denunţat preşedintele feancez.

Emmanuel Macron a discutat duminică cu directorul general al Agenţiei Internţaionale a Energiei Atomice (AIEA) Rafael Grossi despre situaţia de la Centrala Nucleară Zaporijia, în Ucraina, pe care Moscova şi Kievul se acuză reciproc că o bombardează.

Palatul Elysée a anunţat atunci că şeful statului francez urma să discute cu omologul său ucrainean.

Macron şi-a exprimat luni ”îngrijorarea perofundă” faţă de ”nile tiruri asupra Centralei” Nucleare Zaporijea din Ucraina.

Cei doi preşedinţi au ”subliniatv că ocupaţia ilegală a centralei de către Rusia se află la originea situaţiei actuale” şi că sunt ”convinţi de importanţa continuării eforturilor, împreună cu AIEA, de a ajunge la un acord care să asigure dispariţia forţelor militare, regulate sau mercenari, şi a armamentului uşor sau greu din zona de protecţie”, anunţă luni Palatul Elysée.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.