Preşedintele francez Emmanuel Macron a acceptat o invitaţie din partea preşedintelui rus Vladimir Putin de a efectua o vizită în Rusia, până la sfârşitul anului, a anunţat preşedinţia franceză, în urma unei videoconferinţe între cei doi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele rus l-a ”invitat” pe omologul său francez, care a ”acceptat” invitaţia, a anunţat vineri preşedinţia franceză, fără să precizeze o dată în acest sens.

Vizita ar putea avea loc ”în lunile următoare”, ”până la sfârşitul anului”, însă este necesar să ţină cont de criza covid-19, a precizat ea.

Palatul Elysée a mai precizat că această vizită nu va avea o ”dimensiune memorială”, în contextul în care Rusia tocmai a sărbătorit 75 de anide la victoria împotriva nazismului.

Invitaţia a fost lansată de Vladimir Putin într-o întâlnire tête-à-tête prin videoconferinţă, ”o discuţie aprofundată şi substanţială”, care a ”permis să se facă bilanţul dialogului încrederii şi securităţii angajat” în cursul vizitei preşedintelui rus la Fortul Brégançon, reşedinţa de vară a preşedinţilor francezi, în sudul Franţei, la 19 august 2019, cu puţin înaintea sumitului G7 de la Biarritz, în sud-vestul Franţei.

Preşedinţia franceză insistă asupra ”calităţii relaţiei bilaterale”.

La puţin timp după ce a fost ales în 2017, Emmanuel Macron l-a primit cu fast pe omologul său rus la Castelul Versailles, lângă Paris.

În urma a două vizite ale preşedintelui francez în Rusia, în 2018, una la Sankt Petersburg, cealaltă la finala Cupei Mondiale de Fotbal, Vladimir Putin a venit la Paris, la funeraliile fostului preşedinte Jaques Chirac, la 30 septembrie 2019, iar apoi la 10 decembrie, la un summit în patru cu Ucraina, Germania şi Franţa, în vederea unei relansări a procesului de pace în Ucraina.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.