Preşedintele francez Emmanuel Macron a încheiat, pe vremea când era ministru al Economiei, un ”deal” secret cu Uber, la Bercy, dezvăluie cotidianul francez Le Monde, denunţat duminică de aleşi de stânga drept împotriva ”tuturor regulilor”, ”jefuirii ţării”, în urma publicării ”Uber Files”, o anchetă care are la bază mii de documente interne ale Uber trimise de o sursă anonimă cotidianului britanic The Guardian, care le-a împărtăţit cu Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor (ICIJ) şi 42 de publicaţii partenere, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Le Monde abordează legăturile dintre compania americană şi Macron, pe vremea când acesta era minsitrul Economiei, în perioada 2014-2016.

Ziarul francez conchide că a existat un ”deal” secret - pe baza unor măturii şi documente - între Macron şi Uber.

Cotidianul dezvăluie reuniuni în birou, la minister, numeroase discuţii - întâlnri, apeluri telefonice şi SMS-uri - între echipe de la Uber şi Emmanuel Macron sau consilierii săi.

Ziarul arată cu degetul anumite practici menite să ajute Uber să-şi consolideze poziţia în Franţa, de exemplu prin sugerarea companiei să prezinte amendamente ”cu cheia în mână” unor deputaţi.

Uber France, contactată de AFP, a confirmat organizarea unor reuniuni  cu Emmanuel Macron: întâlniri care ”ţineau de responsabilitatea sa în calitate ca ministru al Economiei şi domeniului Digital, supervizând sectorul ”Vehicule de Tourisme avec Chauffeur” (VTC)”.

Palatul Elysée declară AFP că Emmanuel Macron, în calitate de ministru al Economiei, ”dscuta în mod natural cu numeroase întreprinderi angajate în transformarea profundă a serviciilor care a avut loc în anii evocaţi, cu care convenea să facilizeze deblocarea anumitor blocaje administrative sau de reglementare”.

Însă şefa deputaţilor din cadrul La France Insoumise (LFI) Mathilde Panot denunţă pe Twitter ”o jefuire a ţării”, prin faptul că Emmanuel Macron a fost atât ”consilier şi ministru al lui François Hollande, cât şi lobbiyst ale unei mulţinaţionale americane vizând să dereglementeze pe termen lung dreptul la muncă”.

Liderul Partidului Comunist Francez (PCF) Fabien Roussel denunţă ”dezvăluiri copleşitoare despre rolul activ jucat de către Emmanuel Macron, la acea vreme ministru, în facilitatea dezvoltării Uber în Franţa”, ”împotriva tuturor regulilor noastre, toate drepturilor noastre sociale dobândite şi împotriva drepturilor muncitorilor”.

”Uber merită o mică Comisie de Anchetă” parlamentară, consideră deputatul comunist Pierre Dharréville.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.