Lupta kurzilor în Siria împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI) este ”o minciună imensă”, a declarat marţi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, în timp ce Ankara continuă să discute cu Washingtnul despre retragerea trupelor americane din Siria anunţată de către Donald Trump, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Consilierul pe probleme de securitate naţională al lui Donald Trump John Bolton s-a întâlnit marţi cu omologul său turc Ibrahim Kalin, căruia i-a cerut garanţii în vederea protecţiei Unităţilor Protecţiei Poporului (YPG), provocând furia Ankarei, care consideră această miliţie kurdă siriană o organizaţie ”teroristă”.

YPG sunt fierul de lance al Forţelor Democratice Siriene (FDS) în lupta, împreună cu coaliţia internaţională condusă de Statele Unite, împotriva SI în Siria şi cu care au recucerit, de exemplu, Rakka.

”Este o minciună imensă”, a apreciat marţi Recep Tayyip Erdogan într-un discurs pe care l-a susţinut în faţa unor aleşi din partidul său, AKP, în Parlament.

Preşedintele turc a reiterat ameninţarea pe care o agită de luni de zile, de a lansa o vastă ofensivă contra YPG cu scopul de a le disloca din zona pe care o controlează, în nordul Siriei, la frontiera cu Turcia.

YPG şi Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PPK), care luptă pentru autonomia kurzilor în Turcia, formează ”o singură şi aceeaşi organizaţie”, a continuat el, excluzând orice compromis în acest subiect.

Recep Tayyip Erdogan nu şi-a ascuns nemulţumirea faţă de Statele Unite, apreciind că, în pofida unui ”acord clar cu Donald Trump, anumiţi membri ai administraţiei sale spun altceva”.

John Bolton comite o ”greşeală gravă” propunând drept condiţie protecţia YPG, a denunţat Erdogan.

Casa Albă a dezminţit luni o schimbare de poziţie a preşedintelui american asupra retragerii celor aproximativ 2.000 de militari desfăşuraţi în Siria, după ce aceştia au sugerat cu o zi înainte că acest proces ar putea să dureze mai mult decât se prevede.

Donald Trump şi omologul său francez Emmanuel Macron au discutat, de asemenea, la telefon, în legătură cu acest subiect, luni seara, şi au anunţat că s-au înţeles asupra ”unei retrageri cugetate şi coordonate a trupelor americane”.

Erdogan a declarat, la rândul său, luni, că Turcia este ”singurul partener posibil” al Statelor Unite în vederea retragerii lor ordonate din Siria şi împiedicării oricărei reapariţii a SI.

Potrivit ziarului turc Hürriyet, Ibrahim Kalin i-a cerut, în acelaşi spirit, lui John Bolton ca bazele americane în Siria să fie ”distruse sau predate armatei turce”.

Presa turcă scrie că Bolton părăseşte Turcia după refuzul lui Erdogan de a-l întâlni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.