Minskul va permite tranzitul cerealelor din Ucraina către porturile Mării Baltice dacă i se permite, în schimb, să expedieze mărfuri originare din Belarus din aceste porturi, a declarat preşedintele Aleksandr Lukaşenko, relatează agenţia de ştiri de stat Belta, citată de The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Subiectul a fost discutat, vineri, într-un apel telefonic între Lukaşenko şi secretarul general al ONU, Antonio Guterres, potrivit Belta.

”În prezent, toată lumea discută despre probleme de logistică... Bine, putem vorbi. Nu ne deranjează: aduceţi-le (n.r. cerealele) prin Belarus, dar trebuie să existe compromisuri”, a afirmat Likaşenko, potrivit cotidianului local Belarus Today.

Belarusul, un mare producător mondial de potasiu, a fost vizat de sancţiuni occidentale stricte din 2021, care i-au perturbat exporturile de îngrăşăminte prin porturile de la Marea Baltică.

Perturbarea exporturilor atât de cereale, cât şi de îngrăşăminte, este cauzată de ”politicile pe care Occidentul şi ţările bogate, în special Statele Unite, le urmăresc astăzi”, a invocat liderul belarus, citat de Belta.

La începutul acestei săptămâni, Guterres a avertizat că orice acord referitor la deblocarea transporturilor de mărfuri din regiune este încă departe de a fi agreat, deoarece negocierile sunt ”deosebit de complexe” pe fundalul interconexiunii subiectelor în discuţie.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.