Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a dezvăluit marţi noi informaţii despre discuţiile pe care le-a purtat cu omologul său rus Vladimir Putin şi cu şeful grupării paramilitare ruse Wagner Evgheni Prigojin în weekend, după ce a subliniat că a jucat un rol determinant în oprirea rebeliunii mercenarilor în Rusia, sâmbătă, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Lukaşenko spune, citat de presa belarusă de stat, că a discutat la telefon cu Putin sâmbătă, la ora locală 10.00 (şi ora României), despre criza din sudul Rusiei, care lua amploare.

El dezvăluie că i-a spus lui Putin să nu-l asasineze pe Prigojin în timpul rebeliunii.

”I-am spus lui Putin: putem să-l ucidem, nu e o problemă. Fie la prima încercare, fie la a doua. Dar i-am spus: nu o face”, a declarat Lukaşenko în faţa un or oficiali belaruşi, potrivit unei înregistrări video difuzată pe un canal Telgram apropiatv preşedinţiei belaruse, Poul Pervogo.

Putin i-a mulţumit în mai multe rânduri lui Lukaşenko pentru medierea sa în această rebeliune, cea mai gravă lovitură aplicată autorităţii sale în cei peste 20 de ani de când se află la putere în Rusia.

”Cel mai periculos lucru, aşa cum îl înţelegeam eu, nu era situaţia aşa cum era ea, ci cum putea evolua şi consecinţele ei. Mi-am dat seama că era o decizie greu de luat - de a distruge. I-am sugerat lui Putin să nu se grăbească. Hai să vornim cu Prigojin, cu comandanţii lui”, a rememorat Lukaşenko acele discuţii cu liderul de la Kremlin.

El a declarat că Putin i-a spus, atunci, că Prigojin nu răspundea la telefon.

Aşa că a încercat să găsească numere de telefon să-l contacteze pe Prigojin, iar ”până la miezul zilei (de sâmbătă), am organizat trei canale prin care putea să vorbim cu Rostovul”, povesteşte el.

La ora locală 11.00 (şi ora României), lukaşenko spune că l-a sunat pe Prigojin, care ”a răspuns imediat la telefon”.

El spune că fondatorul Wagner era ”euforic”.

”Am vorbit prima oară timp de 30 de minute, înjurând. În mod exclusiv. Erau de zece ori mai multe înjurături - le-am analizat mai târziu - decât în vocabularul normal, B Bineînţeles, el şia- cerut scuze în avans, şi a început să-mi spună totul folosind aceste cuvinte obscene”, a declarat Lukaşenko.

CNN scrie că a contactat serviciul de presă al lui Prigojin, care nu a răspuns.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.