Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a acuzat joi ”forţele ruse şi poloneze” de amestec în campania în vederea alegerilor prezidenţiale belaruse de la 9 august, potrivit agenţiei belaruse de presă Belta, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aflat la putere de 26 de ani, Aleksandr Lukaşenko a anunţat că se pregăteşte să discute despre acest lucru cu omologul său rus Vladimir Putin.

La Moscova, Kremlinul a dezminţit aceste acuzaţii.

”Rusia nu a avut niciodată şi nu are intenţia să se amestece în procesul electoral, mai ales la aliatul nostru belarus”, a declaart un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Relaţiile Belarusului cu aliatul său tradiţional rus s-au degradat în ultimele luni. Moscova a redus subvenţiile care i-au consolidat puterea lui Lukaşenko.

Preşedintele belarus în exerciţiu o înfruntă la 9 august pe Svetlana Tihanuskaia, care a preluat ştafeta de la soţul său, un blogger arestat luna trecută şi acuzat de ameninţarea ordinii publice, o infracţiune pasibilă de trei ani de închisoare.

Alt candidat declarat, Victor Babariko, un fost director al Belgazprombank, o fialială locală a gigantului rus Gazprombank, a fost de asemenea arestat săptămâna trecută, suspectat de finanţarea ilegală a campaniei sale.

Babariko era considerat cel mai ”periculos” rival al lui Lukaşenko, iar arestarea sa a condus la manifestaţii de susţinere la Minsk şi în alte oraşe din ţară.

Aleksandr Lukaşenko, care-l acuză pe Victor Babariko de faptul că este manipulat de ”păpuşari ruşi”, a anunţat că Guvernul său a dejucat un complot vizând să creeze în Belarus o mişcare similară manifestaţiilor ucrainene din Piaţa Maidan, în 2014.

Forţe politice ”din Occident şi din Est” şi-au concentrat eforturile asupra Belarusului, a denunţat el vinerea trecută.

”Măştile au căzut, nu doar ale marionetelor pe care le avem aici, ci şi ale păpuşarilor din afara Belarusului”, denunţa el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.