Prima femeie primar - de culoare şi lesbiană - a oraşului american Chicago Lori Lightfoot a fost scoasă din cursa la un al doilea mandat - o situaţie fără precedent de 40 de ani - în această metropolă din Midwest, scrie presa americană, relatează The Huffington Post.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Nerealegerea lui Lori Lightfoot, în vârstă de 60 de ani, este percepută ca un şoc în al treilea cel mai mare oraş din ţară, care acordă în mod tradiţional, de decenii, cel puţin două mandate unui primar.

”Ştim că în viaţă, până la urmă, nu câştigăm mereu bătălia. Însă nu regretăm niciodată că i-am înfruntat pe cei puternici şi că am făcut lumină”, le-a spus Lori Lightfoot susţinătorilor săi, după ce şi-a recunoscut înfrângerea.

INFRACŢIONALITATEA, ÎN CREŞTERE ÎN TIMPUL PANDEMIEI

La acea vreme avocată şi fără experienţă, ea a obţinut o victorie în toate cartierele din oraş, în 2019.

Victoria sa, în calitate de prima femeie de culoare şi în mod public lesbiană, a fost salutată ca un semn al speranţei şi unor reforme.

Însă creşterea nivelului infracţionalităţii şi consecinţele economice ale pandemiei covid-19 i-au slăbit susţinerea şi cota de popularitate.

În timpul campaniei, Lori Lightfoot a încercat să sublinieze că infracţionalitatea era din nou în scădere, după ce a atins un vârf în timpul pandemiei.

Ea a dat asigurări că administraţia sa a realizat o scădere cu 20% a atacurilor armate şi cu 14% a omuciderilor, în perioada 2021-2022, subliniază Chicago Tribune.

În schimb, furturile şi efracţiile au crescut în 2022, subliniază The New York Times (NYT).

Fostul primar a avut astfel probleme, după ce a promis în 2019 să facă din Chicago ”cel mai sigur oraş mare din ţară”, subliniază Chicago Tribune.

TURURL DOI, LA 4 APRILIE.

În afară de infracţionalitate, alegerile sale au ridicat uneori întrebări.

În mai 2021, ea a ales să fie intervievată doar de jurnalişti din rândul minorităţilor, pentru a alerta împotriva reprezentării ultradominante a bărbaţilor albi în rândul jurnaliştilor acreditaşi la primărie.

Acest gest nu a fost apreciat nici de drepta şi nici de stânga politice.

Personalitatea sa i-a jucat uneori feste.

O aleasă de la Primăria ”windy city” (oraşul vânturilor) declara Chicago Reader că ”n-am văzut niciodată pe cineva, ca ea, să reuşească să enerveze pe toată lumea cu care intră în contact: poliţia, pompierii, profesorii, aleşii, antreprenorii”.

Lori Lightfoot şi-a apostrofat, în mai multe rânduri, anumiţi colegi, potrivit Chicago Tribune.

Doi candidaţi au obţinut însă suficiente voturi pentru a intra în turul doi, care va avea loc la 4 aprilie.

Paul Vallas, un fost director general al şcolilor publice din Chicago, era susţinut de sindicatul poliţiei.

Brandon Johnson, un ales din comitatul Cook, un fost profesor, a obţinut, la rândul său, susţinerea sindicatului profesorilor.

Lori Lightfoot a ţinut să-şi încurajeze succesorul şi a spus că se roagă ”ca viitorul primar să fie la înălţimea aşteptărilor locuitorilor oraşului în anii următori”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.