Negocierile între britanici şi europeni se concentrează de-acum asupra obţinerii unor garanţii suplimentare cu privire la caracterul temporar al ”plasei de siguranţă” irlandeze (”backstop”), a anunţat Guvernul britanic, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministerul britanic de Interne a anunţat joi, într-un comunicat, în urma unei întâlniri între ministrul Brexitului Stephen Barclay, consilierul juridic al Guvernului (attorney general) Geoffrey Cox şi negociatori europeni în frunte cu Michel Barnier, că premierul Theresa May nu mai încearcă să redeschidă acordul retragerii Regatului Unit din Uniunea Europeană (UE).

Ministerul insistă însă că această opţiune rămâne opţiunea preferată a Guvernului.

”Modul cel mai simplu de a obţine modificări constrângătoare din punct de vedere juridic cu privire la backstop este redeschiderea acordului retragerii. Aceasta rămâne poziţia guvernului”, afirmă ministerul.

Însă, continuă ministerul în comunicat, ”premierul şi preşedintele Comisiei Euroene (CE) Jean-Claude Juncker au convenit că ar trebui să se concentreze acum asupra eforturilor lor cu privire la garanţii legate de backstop care să sublinieze încă o dată caracterul temporar şi care să ofere ambelor părţi garanţii juridice adecvate”.

Ministerul insistă de asemenea asupra necesităţii de a se proceda la ”aranjamente complementare şi (cu privire la) declaraţia politică, pentru a se ajunge la un acord reciproc acceptabil”.

LONDRA ŞI BRUXELLESUL LUCREAZĂ LA O ”DECLARAŢIE PARALELĂ”

Regatul şi Uniunea au minimalizat joi şansele ajungerii la un acord imediat cu privire la Brexit, însă Londra şi Bruxellesul par să se apropie de un compromis juridic pe care May speră ca Parlamentul britanic să-l adopte, potrivit unor surse diplomatice.

May încearcă să obţină modificări ale acordului divorţului şi să-l supună din nou votului la Westminster. Dacă eşuează, va fi nevoită să aleagă fie să amâne Brexitul, fie o ieşire fără acord din UE la 29 martie.

Ministrul britanic al Finanţelor Philip Hammond s-a arătat mai degrabă optimist, apreciind că deputaţii ar putea să se pronunţe asupra unui text revizuit chiar săptămâna viitoare.

Însă după ce Hammond a făcut aceasttă declaraţie, o sursă din cadrul Guvernului britanic a părut să îndepărteze probabilitatea unui acord în zilele următoare.

Diplomaţi au declarat joi că UE şi Marea Britanie lucrează la versiunea unei ”declaraţii politice paralele”, un ”instrument de interpretare” a ”plasei de siguranţă” iralndeze, pentru a ieşi din impas fără să se renegocieze acordul încheiat cu Londra.

Însă europenii nu preconizează să comunice versiunea finală a acestei declaraţii lui May înainte de 28 februarie, la o zi după intervenţia sa în Parlament.

CARACTERUL TEMPORAR AL ”BACKSTOP”-ULUI

”Căutăm să actualizăm declaraţia despre viitoarele relaţii între UE şi Regatul Unit după Brexit, pentru a da mai multă importanţă «aranjamentelor în vederea înlocuirii» vrute de Marea Britanie”, a declarat un diplomat european. ”Însă un text definitiv nu-i va fi prezentat lui May înainte de 28 februarie”.

Textul - care ar insista asupra caracterului temporar al ”backstop”-ului - ar putea să fie validat după aceea, către jumătatea lui martie, pentru a fi aprobat în Consiliul European de la 21 şi 22 martie, au adăugat diplomaţi europeni.

Theresa May s-a întâlnit miercuri la Bruxelles cu preşedintele CE Jean-Claude Juncker, care a declarat joi că nu este ”foarte optimist” în privinţa şanselor ca Marea Britanie şi părăsească UE cu un acord.

”Depun, aşadar, eforturi să evit ceea ce este mai rău, însă nu sunt foarte optimist în acest subiect, pentru că, de fiecare când Parlamentul britanic votează există o majoritate pentru sau contra ceva”, a spus el într-o sesiune plenară a Comitetului Economic şi Social European (CESE).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.