Regatul Unit s-a declarat luni pregătit de un compromis ”rezonabil” cu Uniunea Europeană (UE) pe tema pescuitului, subliniind dorinţa celor două părţi de a ajunge la un acord asupra relaţiei lor comerciale după Brexit, în contextul unei noi runde de negocieri săptămâna aceasta, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceste negocieri vizează un compromis care să încadreze relaţiile între cele două părţi după încheierea, la 31 decembrie, a perioadei de tranziţie care a urmat ieşirii oficiale a regatului din Uniune, la 31 ianuarie.

”Există în continuare diferenţe, există în continuare obstacole de depăşit”, a declarat pentru postul Sky News ministrul britanic al Mediului George Eustice.

”Însă cred că există de-acum o bunăvoinţă de ambele părţi să facă lucrurile să avanseze”, a adăugat el.

Premierul britanic Boris Johnson s-a vrut duminică optimist în privinţa unui acord cu Bruxellesul.

”Marile linii sunt destul de clare. Nu mai rămâne decât s-o facem”, a declarat el.

Negociatorul-şef UE al Brexitului Michel Barnier a declarat pentru reuters că este ”foarte fericit să se întoarcă la Londra (la negocieri)”.

”Munca continuă”, a declarat el.

Negocierile s-au împotmolit până în prezent în pescuit, regulile liberei concurenţe şi mecanismul soluţionării litigiilor în viitorul acord.

”În ceea ce priveşte pescuitul, am fost mereu deschişi unei abordări rezonabile, luând în calcul acorduri pe o perioadă de doi-trei ani, de exemplu”, a declarat George Eustice.

”Problema va fi să stabilim care sunt acordurile de împărţire, care este gradul de acces reciproc pe care-l autorizăm în apele celeilalte părţi şi, evident, o discuţie va avea loc anul acesta, însă poate avea loc, de asemenea, un acord de parteneriat care să definească reguli de bază cu privire la modul în care vom lucra în această problemă”, a declarat ministrul.

Perspectiva unui acord pe termen lung cu UE privind pescuitul este un element în vederea unui compromis.

Camera Lorzilor, camera superioară a Parlamentului britanic, urmează să dezbată luni un proiect de lege privind piaţa internă britanică, care să permită marii Beritanii să pună în discuţie anumite părţi ale Acordului Retragerii, în baza căruia a avut loc divorţul, care-i alarmează pe europeni.

Guvernul Johnson urmează să restabilească anumite clauze în cazul în care sunt retrase din proiectul de lege de către camera Lorzilor, a anunţayt George Eustice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.