Regatul Unit a avertizat marţi că se pregăteşte să nu semneze un acord de liber-schimb cu Uniunea Europeană, dacă UE nu dă dovadă de mai multă flexibilitate, la începerea unei noi runde de negocieri în vederea încheierii unui acord comercial care să încadreze viitoarea relaţie, după Brexit, între Londra şi Uniune, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Negocierile în vederea încheierii unui acord de liber-schimb care să reglementeze schimburile comerciale - în valoare de aproape 1.000 de miliarde de dolari - între cele două părţi au avanat prea puţin, în pofida apropierii datei-limită, stabilită de Boris Johnson la 15 octombrie.

Regatul Unit a părăsit oficial UE la 31 ianuarie, însă se supune în continuare reglementărilor europene pe timpul tranziţiei, până la 31 decembrie. Niciun acord nu reglementează, în prezent, relaţiile după această dată.

Londra a ameninţat luni că tratatul cu privire la ieşirea sa din UE ar putea fi pus în discuţie, cel puţin parţial, în cazul în care nu se ajunge la un acord de liber-schimb până la jumătatea lui octombrie.

David Frost, care conduce negocierile cu privire la Brexit ale Londrei, şi-a reiterat declaraţia potrivit căreia Marea Britanie nu se teme de o ieţire din UE fără acord (”no deal”).

”Discutăm de şase luni şi nu ne mai putem permite să ne agăţăm de aceleaşi lucruri. Avem nevoie ca UE să dea dovadă de mai mult realism în privinţa statului nostru de ţară independentă”, subliniază el, citat într-un comunicat.

”Dacă ei nu pot să o facă în timpul foarte limitat care ne rămâne, vom face comerţ în condiţii similare celor dintre UE şi Australia şi ne vom accelera pregătirile având în vedere sfârşitul anului”, ameninţă el.

Ministrul britanic al Locuinţelor Robert Jenrick a apreciat marţi că Guventul Johnson ar fi fericit să părăsească UE fără un acord, dacă Uniunea nu dă dovadă de flexibilitate şi nu încheie un tratat după ”modelul canadian” pentrua evita o ruptură brutală între cei doi parteneri.

UE a avertizat luni Londra că reputaţia sa internaţională ar fi pătată şi că nu se va încheia un acord comercial, după ce cotidianul economic britanic Financial Times (FT) a dezvăluit că Guvernul lui Boris Johnson ameninţă să nu pună în aplicare tratatul retragerii regatului din Uniune, în cazul în care nu se încheie un acord de liber-schimb până la 15 octombrie.

Această declaraţie a Londrei îl îngrijorează pe premierul irlandez Micheal Martin, care a avertizat că orice negocieri comerciale ar fi ”nule şi neavenite”, în cazul în care Acordul retragerii nu este pus în aplicare în întregime.

”Acordul retragerii este un tratat internaţional, iar noi ne aşteptăm ca Guvernul britanic să aplice şi să respecte ceea ce a convenit. Avem încredere în ei că vor face acest lucru, deoarece altfel ar face procesul negocierilor nul şi neavenit”, a avertizat Martin într-un interviu acordat ziarului Irish Examiner..

Noua rundă de negocieri care începe marţi la Londra se anunţă dificilă, în contextul în care Regatul Unit exercită presiuni pentru a-şi impune poziţia cu privire la ajutoarele de stat şi pescuit.

În cazul în care nu se încheie un acord, relaţiile comerciale şi financiare între cea de a şasea economie mondială şi UE - deja afectate puternic de criza covid-19 - ar fi şi mai bulversate.

Reintensificarea tensiunilor între Londra şi Bruxelles îngrijorează pieţele fiannciare, pe care lira sterlină a scăzut marţi cu 1% faţă de dolar şi cu 0,7% faţă de euro.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.