Autorităţile iraniene condamnă dublul ”atentat” cu bombă, soldat cu cel puţin 103 morţi, miercuri, în apropierea mormântului generalului Gardienilor revoluţiei Qassem Soleimani, asasinat în 2020, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Nu există nicio îndoială că autorii acestui act laş vor fi în curând identificaţi şi pedepsiţi pentru faptele lor odioase, de către forţele de securitate şi forţele de ordine competente”, ameninţă într-un comunicat preşedintele iranian Ebrahim raisi.

Ayatollahul Ali Khamenei ameninţă, la rândul său, cu un ”răspuns dur”.

”Inamicii diabolici şi criminali ai naţiunii iraniene au provocat din nou un dezastru şi au transformat în martiri un număr mare de oameni din poporul nostru la Kerman”, denunţă într-un cminicat liderul suprem al Revoluţiei islamice.

Cel puţin 103 persoane au fost ucise şi alate apeste 180 rănite în apropierea mormântului lui Qassem Soleimani, arhitectul operaţiunilor militare iraniene în Orientul Mijlociu, în timp ce Iranul comemorează patru ani de la asasinat, potrivit presei de stat.

O dublă explozie a avut loc în apropierea Moscheii Saheb al-Zaman, unde se află mormântul generalului Soleimani, la Kerman, în sudul Iranului.

O mulţime compactă de reprezentanţi ai regimului şi anonimi era adunată în acest loc la o ceremonie.

Atacul, catalogat drept un atentat de către oficiali israelieni şi presa de stat - dar care nu a fost revendicat imediat - are loc într-un context regional foarte tensionat de la începutul Războiului din Fâşia Gaza, în urmă cu aproape trei luni, între Israel şi Hamas şi la o zi după asasinarea unui oficial de rang înalt din cadrul micşării islamiste palestiniene într-un atac cu dronă la Beirut.

”În urma atentatului terorist de la Kerman (sud), Guvernul a decretat mâine (joi) zi de doliu naţional în toată ţara”, anunţă televiziunea de stat iraniană.

Atacul - cel mai sângeros în Iran din 1973 - a fost catalogat rapid drept un act ”terorist” de către adjunctul guvernatorului provinciei Kerman, Rahman Jalali.

Qassem Soleimani a fost asasinat în ianuarie 2020, la vârsta de 62 de ani, într-un atac cu un avion fără pilot (dronă) american, în Irak.

El conducea Forţa Qods, aripa Operaţiunilor Externe a Corpului Gardienilor Revoluţiei Islamice din Iran, supervizând operaţiunile militare în întregul Orient Mijlociu.

Declarat ”martir viu” de către liderul suprem iranian ayatollahul Ali Khamenei, pe când era în viaţă, Soleimani era considerat un erou din cauza rolului pe care l-a jucat în înfrângerea grupării jihadiste Statul Islamic (SI) în Irak şi în Siria.

Mulţi iranieni consideră că succesele sale militare şi strategice au permis o evitare a dezintegrării multietnice a unor ţări vecine ca Afganistanul, Siria şi Irakul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.