Principalul lider separatist prorus din estul Ucrainei, Aleksandr Zaharcenko, a fost ucis vineri într-o explozie, într-o cafenea, în centrul oraşului Doneţk, unul dintre bastioanele rebele, a anunţat agenţia de presă a separatiştilor, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Liderul Republicii Populare Doneţk (DNR) Aleksandr Zaharcenko a fost ucis într-un atac terorist”, a anunţat agenţia DAN, adăugând că ”circumstanţele sunt pe cale săfie clarificate”.

Potrivit agenţiei, o explozie a avut loc, către ora locală 17.30 (17.30, ora României) într-o cafenea situată în centrul Doneţkului.

Un fost mecanic, iar apoi om de afaceri, Zaharcenko a devenit lider războinic încă de la începutul conflictului între separatiştii proruşi şi armata ucraineană, soldat cu peste 10.000 de morţi de la izbucnirea acestui război, în 2014.

În noiembrie 2014, la câteva luni după ce teritoriile rebele din estul Ucrainei şi-au proclamat independenţa, Aleksandr Zaharcenko a fost ales preşedinte al DNR cu peste 81% din voturile exprimate.

În afară de Zaharcenko, mulţi lideri războinici separatişti au fost ucişi în asasinate în ultimii ani. Autorităţile separatiste au acuzat, de fiecare dată, serviciile speciale ucrainene.

În februarie 2017, Mihail Tolstih - un comandant militar mai cunoscut sub numele de război "Ghivi" - a fost ucis într-o explozie la cartierul său general, la Doneţk.

În octombrie 2016, liderul războinic Arseni Pavlov - cunoscut sub numele de război "Motorola" - a fost ucis împreună cu garda sa de corp în explozia unei bombe amplasate în ascensorul imobilului său.

În 2015, liderii cazaci Pavel Dremov şi Aleksandr Bednov - alias "Batman" - proruşi, dar în litigiu cu autorităţile rebele, au murit, de asemenea, în urma unui atentat cu maşină-capcană şi, respectiv unei ambuscade. Comandantul Aleksei Mozgovoi a fist ucis tot în 2015, într-o ambuscadă, în plin teritoriu rebel.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.