Liderul principalei grupări paramilitare din statul Rio de Janeiro, Luis Antonio da Silva Braga, alias "Zinho", căutat cu privire la diverse activităţi criminale, s-a predat poliţiei în weekend, anunţă autorităţile, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Catalogat drept ”inamicul numărul unu” de către Guvernul statului Rio de Janeiro, Luis Antonio da Silva Braga, cunoscut sub numele de "Zinho", era fugar din 2018, anunţă într-un comunicat poliţia.

Pe numele acestuia au fost emise cel puţin 12 mandate de arestare cu privire la activităţi criminale, potrivit aceleiai surse, care precizează că acesta s-a prezentat singur la sediul Poliţiei Federale din Rio de Janeiro, după care a fost arestat şi încarcerat.

Ministrul Justiţiei şi Securităţii Flavio Dino a salutat luni pe X ”alt rezultat important al muncii serioase şi planificate care se ralizează la Rio de Janeiro şi în alte state în lupta împotriva facţiunilor criminale”.

Miliţiile care operează în Brazilia au fost înfiinţate în urmă cu 40 de ani de către foşti poliţişti, militari în retragere, pompieri sau paznici de închisoare ca grupuri de autoapărare împotriva flagelului gangurilor traficanţilor de droguri.

Ele au fost văzute bine, iniţial, de către locuitori, însă aceste miliţii au început rapid să practice extorcări  de fonduri.

Ele au fost implicate, de asemenea, în traficul de armament şi spălare de bani.

În ultimii ani, ele s-au aliat punctual cu traficanţi de droguri.

Scene de haos - autobuze incendiate, un nor de fum care acoperea cartiere populare de la Rio de Janeiro - care au avut loc la sfârşitul lui octombrie au arătat amploarea acaparării oraşului de către miliţiilor, care au devenit o miză a securităţii naţionale.

Acest oraş turistic al Braziliei nu a mai cunoscut niciodată o astfel de depreciere în transportul public.

Preşedintele Luiz Inacio Lula da Silva anunţa, la începutul lui noiembrie, desfăşurarea a 3.700 de militari în principalele porturi şi aeroporturi din ţară, împotriva unei situaţii de violenţă ”foarte gravă”, din cauza crimei organizate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.