Liderul Partidului Liberal din Republica Moldova, Mihai Ghimpu, a transmis condoleanţe după prăbuşirea unui elicopter SMURD în raionul Cantemir, relatează Pro TV Chişinău.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Piloţii nu mor niciodată. Ei decolează şi nu se mai întorc. Exprimăm regretul pentru tragicul accident în care au decedat patru cetăţeni români, 2 piloţi şi doi membri ai echipajului medical, aflaţi la bordul elicopterului SMURD. Transmitem condoleanţe familiilor celor decedaţi şi poporului român. Dumnezeu să-i ierte pe cei patru eroi, care au murit la datorie, încercând să salveze vieţi", a scris politicianul pe Facebook.

Şi preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, dar şi premierul Pavel Filip şi fostul premier Iurie Leancă au transmis condoleanţe.

Un elicopter SMURD a dispărut de pe radare în jurul orei 14.13, în timp ce se îndrepta spre Cahul pentru a prelua un pacient. Autorităţile de la Chişinău au confirmat că elicopterul s-a prăbuşit şi că toate cele patru persoane aflate la bord şi-au pierdut viaţa.

Elicopterul SMURD Iaşi se îndrepta spre Cahul pentru a prelua un cetăţean american în stare foarte gravă, intubat şi ventilat mecanic, care trebuia transportat într-un spital din Chişinău, a declarat pentru News.ro coordonatorul SMURD Bucureşti, Bogdan Opriţa.

Aparatul de zbor era la a doua misiune în cursul zilei de joi, în Republica Moldova. Astfel, joi dimineaţă, elicopterul SMURD a fost solicitat de către medicii din Vulcăneşti pentru a transporta o femeie de 85 de ani, cu bronhopneumonie, insuficienţă respiratorie şi renală acută. Pe parcursul zborului, pacienta a fost monitorizată medical de către paramedicii şi medicii SMURD Iaşi.

La ora 12:10, elicopterul a aterizat pe stadionul Dinamo din Chişinău, femeia fiind preluată de către o ambulanţă 903 şi transportată la Spitalul de Urgenţă, se precizează pe site-ul Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale din Republica Moldova. Aceasta a fost a 19 operaţiune aeriană SMURD pe teritoriul Republicii Moldova.

Ministerul român de Interne a anunţat că elicopterul prăbuşit, de tip EC 135, a fost fabricat 2014, iar ultima revizie a fost făcută în 2016. Aparatul de zbor a costat peste 5 milioane de euro şi era singurul din dotarea SMURD Iaşi, potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Iaşi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.