Liderul Partidului grec Zori Aurii (neonazist) Nikos Michaloliakos - un negaţionist al Holocaustului şi un admirator al naţional-socialismului (nazism) - a fost condamnat miercuri la 13 ani de închisoare - cu executarea - de către Curtea Penală de la Atena, care l-a găsit vinovat de conducerea unei ”organizaţii criminale”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Între celelalte şase cadre ale formaţiunii paramilitare se află eurodeputatul Ioannis Lagos, un fost membru al Zori Aurii, care a fost condamnat, de asemenea, la 13 ani de închisoare.

Imunitatea sa europarlamentară urmează să fie ridicată de către Parlamentul European (PE), la cererea Greciei, după emiterea mandatului de arestare.

Curtea Penală a dat de asemenea curs rechizitoriului procurorului şi i-a condamnat la 13 ani de închisoare şi pe fostul purtător de cuvânt al partidului, Ilias Kassidiaris, dar şi pe deputatul Christos Pappas, mâna dreaptă a lui Michaloliakos.

Ea a condamnat la aceeaşi pedeapsă alţi doi lideri ai partidului găsiţi vinovaţi de ”conducerea unei organizaţii criminale”, şi anume foştii deputaţi Ilias Panagiotaros şi Georgios Germenis.

Doar Artemis Matthaiopoulos, fostul ginere al lui Michaloliakos, a fost condamnat la zece ani de închisoare, mai puţin decât cerea procuratura în rechizitoriu.

UCIGAŞUL RAPPERULUI ANTIFASCIST, CONDAMNAT PE VIAŢĂ

Activistul din cadrul Zori Aurii Yorgos Roupakias, găsit vinovat de uciderea rapperului antifascrist Pavlos Fyssas, a fost condamnatla închisoare pe viaţă.

Uciderea activistului de stânga, în noaptea de 18 septembrie 2013, a şocat Grecia şi a determinat autorităţile să declanşeze proceduri judicare împotriva acestei formaţiuni neonaziste paramilitare, care este acuzată de violenţe vizând migranţi şi activişti de stânga încă din anii '90, dar care s-a bucurat până acum de o cvasi-impunitate.

Curtea Penală de la Atena a respins luni toate circumstanţele atenuante susceptibile să conducă la pronunţarea unor pedepse mai mici împotriva liderilor formaţiunii.

După cinci ani şi jumătate de audieri, completul Curţii a calificat în unanimitate partidul neonazist paramilitar, săptămâna trecută, drept ”organizaţie criminală”, un verdict catalogat drept ”istoric” de către preşedinta elenă Katerina Sakellaropoulou.

Curtea a stabilit vina Zorilor Aurii în mai multe crime, mai ales în uciderea în 2013 a rapperului antifascist Pavlos Fyssas, a pakistanezului Sahzat Luckman, tot în 2013, dar şi în agresarea unor pescari egipteni în 2012 şi a membrilor unui sindicat comunist în 2013.

Peste 50 dintre cei 68 de acuzaţi au fost condamnaţi de diverse infracţiuni - conducere a unei organizaţii criminale, crimă, agresiune, posesie ilegală de arme.

Ei au fost condamnaţi la pedepse cuprinse între cinci şi şapte ani de închisoare.

Unsprezece dintre ei au fost achitaţi.

Acest proces-fluviu a antrenat treptat declinul Zorilor Aurii - a treia forţă politică în 2015 -, care nu a obţinut niciun mandat în Parlament la ultimele alegeri legislative, în iulie 2019.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.