Principalul lider al opoziţiei din Coreea de Sud a fost spitalizat luni, după câteva zile de greva foamei în semn de protest faţă de politicile guvernamentale, în timp ce procurorii au cerut un mandat de arestare pe numele său pentru acuzaţii de corupţie, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Lee Jae-myung, liderul Partidului Democrat din Coreea, a început protestul la 31 august, invocând, printre altele, proasta gestionare economică a guvernului, ameninţările la adresa libertăţii presei şi faptul că nu a reuşit să se opună deversării deşeurilor de la Fukushima.

Fostul candidat la preşedinţie a fost transferat luni dimineaţă la un spital de la Adunarea Naţională din Seul, suferind de deshidratare şi având ameţeli, a anunţat partidul său.

Kim Gi-hyeon, şeful Partidului Puterea Poporului, aflat la guvernare, l-a îndemnat pe Lee să înceteze greva foamei, afirmând că este pregătit să discute cu liderul opoziţiei pe teme politice.

La câteva ore după ce Lee a fost transferat la un spital, procurorii au anunţat că au cerut un mandat de arestare pe numele său, în cadrul unei anchete privind un proiect de dezvoltare şi acuzaţii de mită.

Lee este acuzat că şi-a încălcat atribuţiile de serviciu în legătură cu pierderile de 20 de miliarde de woni (15 milioane de dolari) acumulate de Seongnam Development Corporation în perioada în care a fost primar al oraşului Seongnam, au declarat procurorii.

De asemenea, procurorii l-au acuzat pe Lee de luare de mită în legătură cu o companie suspectată de transferuri ilegale de bani în valoare de 8 milioane de dolari către Coreea de Nord.

Lee a negat orice abatere, numind acuzaţiile "ficţiune" şi o "conspiraţie politică".

O instanţă din Seul are nevoie ca parlamentul format din 300 de membri, unde democraţii deţin majoritatea, să ridice imunitatea lui Lee pentru a examina cererea procuraturii.

Parlamentul a respins solicitarea precedentă a procurorilor de emitere a unui mandat de arestare în februarie.

Lee a pierdut în faţa preşedintelui Yoon Suk Yeol, un fost procuror general, la alegerile prezidenţiale din 2022, cu o diferenţă de 0,7%.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.