Liderul nord-coreean Kim Jong Un a vizitat principalele fabrici de armament ale ţării, inclusiv cele care produc sisteme de artilerie şi vehicule de lansare pentru rachete balistice cu capacitate nucleară, şi a promis să accelereze eforturile pentru a îmbunătăţi armamentul şi pregătirea de război a armatei sale, a declarat duminică presa de stat, scrie apnews.com.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Inspecţiile de trei zile ale lui Kim până sâmbătă au avut loc în timp ce Statele Unite şi Coreea de Sud se pregăteau pentru următoarea rundă de exerciţii militare combinate planificate pentru sfârşitul acestei luni, pentru a face faţă ameninţării tot mai mari a Coreei de Nord.

Tensiunile din Peninsula Coreeană se află la cel mai înalt nivel din ultimii ani, în condiţiile în care ritmul testelor cu rachete ale Phenianului şi exerciţiile militare comune SUA-Coreea de Sud, pe care Kim le prezintă ca fiind repetiţii de invazie, s-au intensificat.

Unii experţi spun că vizita lui Kim la fabricile de armament ar putea avea legătură şi cu o posibilă cooperare militară cu Moscova, care ar putea implica livrări nord-coreene de artilerie şi alte muniţii, în condiţiile în care preşedintele rus Vladimir Putin încearcă să obţină sprijinul altor ţări în războiul din Ucraina.

În timpul vizitei lui Kim la o fabrică nespecificată care produce sisteme de artilerie de calibru mare, el a subliniat „responsabilităţile şi sarcinile importante ale fabricii în perfecţionarea pregătirii de război (a Nordului)”, a declarat agenţia oficială de ştiri Coreeană Centrală din Coreea de Nord.

Kim a lăudat eforturile fabricii de a utiliza „măsuri ştiinţifice şi tehnologice” pentru a îmbunătăţi calitatea obuzelor, a reduce timpul de procesare a tuburilor de propulsie şi a creşte viteza de fabricaţie, dar a făcut apel şi la necesitatea de a dezvolta şi produce noi tipuri de obuze, a precizat KCNA.

La o altă fabrică care produce camioane de lansare concepute pentru a transporta şi lansa rachete balistice, Kim a declarat că şi creşterea aprovizionării cu vehicule este o prioritate de top pentru armată şi a felicitat muncitorii pentru stabilirea unei „baze solide” pentru producţie.

La o fabrică care produce motoare pentru rachete de croazieră şi drone, Kim a cerut „extinderea rapidă” a producţiei, a precizat KCNA. Opririle lui Kim au inclus şi o fabrică de arme de calibru mic, unde a subliniat necesitatea de a moderniza armele purtate de soldaţi. Fotografii publicate de mass-media de stat l-au arătat pe Kim trăgând cu cel puţin două puşti cu lunetă diferite de pe o masă.

În faţa confruntărilor tot mai profunde cu Washingtonul şi Seulul, Kim Jong Un a încercat să sporească vizibilitatea parteneriatelor sale cu Moscova şi Beijingul, în timp ce încearcă să iasă din izolarea diplomatică şi să se înscrie într-un front unit împotriva Statelor Unite.

Turul său în fabricile de armament vine după o paradă militară gigantică luna trecută în capitala Coreei de Nord, Phenian, unde Kim a fost însoţit de ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, şi de un oficial al partidului de guvernământ chinez, în timp ce îşi desfăşura cele mai puternice rachete concepute pentru a ţinti Coreea de Sud şi Statele Unite.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.