Oficiali de rang înalt şi lideri din întreaga lume îi aduc un omagiu supravieţuitorului Holocaustului Elie Wiesel, laureat al Nobelului pentru Pace, care a decedat sâmbătă la vârsta de 87 de ani, relatează CNN şi Le Monde.

Preşedintele american Barack Obama a salutat memoria unui "prieten", "a uneia dintre marile voci morale ale vremurilor noastre şi, în multe privinţe, conştiinţa lumii". Wiesel nu lupta doar împotriva antisemitismului, a spus şeful statului american, subliniind angajamentul acestuia împotriva urii, bigotismului şi intoleranţei sub toate formele ei, scrie ziarul francez.

Vicepreşedintele american Joe Biden aduce un omagiu celui căruia i-a oferit "prietenia şi sfatul" de-a lungul carierei sale. "Nu voi uita niciodată spiritul generos de care a dat dovadă faţă de familia mea şi de mine", afirmă vicepreşedintele citat de CNN.

Preşedintele francez François Hollande a adus la rândul său un omagiu unui "mare umanist, neobosit apărător al păcii". "Din această experienţă la capătul ororii care l-a lăsat orfan, el a ajutat lumea să-şi deschidă ochii asupra rănii de nedescris a exterminării evreilor în Europa", a spus şeful statului francez, citat de Le Monde.

"Elie a acceptat binecuvântarea şi povara supravieţuirii", afirmă fostul preşedinte Bill Clinton, citat de CNN. "În vorbe şi fapte, el a mărturisit şi a construit un monument al memoriei pentru a-i învăţa pe cei în viaţă şi generaţiile viitoare pericolul indiferenţei umane", adaugă el. "Aşa cum spunea el adesea, o persoană integră poate face diferenţa. Pentru atât de mulţi, el a fost acea diferenţă - inclusiv la inaugurarea Muzeului Holocaustului în 1993, când m-a îndemnat să opresc epurarea etnică în Bosnia", a mărturisit Clinton.

Fostul preşedinte american George W. Bush se declară "onorat" pentru că l-a "consultat pe acest fin cetăţean al lumii" şi îţi exprimă "recunoştinţa pentru perspicacitatea lui în legătură cu valoarea vieţii umane, spiritul său generos şi inima sa mare". El aduce un omagiu, citat de CNN, "unui exemplu de viaţă plină de har, care va influenţa milioane (de oameni) din generaţiile viitoare".
Secretarul de Stat american John Kerry deplânge, citat de CNN, memoria unui om care a avut de suferit de pe urma "unuia dintre cele mai întunecate capitole din istoria umană", însufleţit nu de răzbunare, ci de o "dorinţă de a potoli focul prejudecăţii şi bigotismului", şi care "a servit cauza speranţei şi a condus căutarea dreptăţii şi păcii".

Preşedintele israelian Reuven Rivlin îi aduce un omagiu celui care a "încarnat hotărârea spiritului uman de a învinge cele mai întunecate rele şi de a supravieţui în pofida oricărei şanse", care "şi-a dedicat viaţa luptei împotriva urii şi (care) de dragul omului, creat după chipul lui Dumnezeu, ne-a fost îndrumător tuturor".
Moştenirea lui Elie Wiesel "dăinuie în scrierile sale strălucitoare, în studenţii săi, în milioanele de vieţie pe care le-a atins şi în construirea în inima capitalei lumii libere, a United States Holocaust Memorial Museum, al cărui fondator a fost", declară, citată de CNN, Sara J. Bloomfield, directoarea muzeului. "Acum, muzeul şi cauza amintirii Holocaustului sunt considerate ca date. Puţini cunosc lunga luptă de care a fost nevoie", adaugă ea.
Elie Wiesel "n-a stat niciodată deoparte. Nu a contat al cui sânge a fost vărsat. El a vorbit. Şi a devenit o voce, cu un ecou care răsună în întreaga lume", a declarat, citată de CNN, Deborah Lipstadt, o profesoară de istorie evreiască modernă şi studierea Holocaustului la Emory University, o prietenă a laureatului Nobelului pentru Pace, citând un verset din Scripturile ebraice. Ea îi aduce un omagiu lui Wiesel, care încarnează, în opinia sa, acest verset.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.