Şefii diplomaţiilor rusă şi americană, Serghei Lavrov şi Rex Tillerson, au discutat la telefon despre programul nuclear nord-coreean şi au convenit asupra importanţei trecerii la o fază a negocierilor, potrivit Moscovei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Cele două părţi împărtăşesc opinia potrivit căreia programul nord-coreean de rachete nucleare este contrar exigenţelor Consiliului de Securitate al ONU”, a anunţat marţi Ministerul rus de Externe într-un comunicat.

”S-a subliniat că este necesar să se treacă de la un limbaj al sancţiunilor la un proces al negocierilor imediat ce este posibil”.

Lavrov a ”subliniat încă o dată că este inadmisibil să se exacerbeze tensiunile în jurul peninsulei coreene prin retorica agresivă a Washingtonului faţă de Phenian şi prin sporirea preparativelor militare în regiune”, a adăugat ministerul, precizând că discuţia a avut loc la iniţiativa Washingtonului.

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat vineri în unanimitate - cu susţinerea Chinei - o rezoluţie prin care impune noi sancţiuni Coreei de Nord, şi anume restricţii în importurile de petrol, crucial programelor sale balistic şi nuclear.

Preşedintele american Donald Trump a ameninţat cu ”distrugerea totală” a Coreei de Nord în cazul unui atac asupra Statelor Unite, iar regimul de la Phenian afirmă că membrii comunităţii internaţionale trebuie să-l accepte drept o putere nucleară.

Phenianul a catalogat duminică drept ”act de război” aceste noi sancţiuni.

Moscova a îndemnat la organizarea unor discuţii între Coreea de Nord şi Statele Unite, avertizând împotriva ”riscului unei escaladări care să scape de sub control”.

Rusia a criticat, de asemenea, manevrele organizate de Statele Unite şi Coreea de Sud, apreciind că ele provoacă Coreea de Nord.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.