Scriitorul american de origine română, laureat al Premiului Nobel pentru Pace Elie Wiesel a decedat sâmbătă, la vârsta de 87 de ani, relatează Haaretz.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Eliezer Wiesel, evreu-american de origine română, supravieţuitor al Holocaustului, a fost scriitor, profesor, filozof, ziarist, eseist şi activist al drepturilor omului.

În anul 1986, a fost distins cu premiul Nobel pentru Pace, fiind supranumit de Comitetul norvegian Nobel ”mesager pentru omenire”. Prin lupta sa pentru a se împăca cu ”experienţa personală de umilire totală şi de dispreţ total faţă de umanitate afişate în lagărele de concentrare ale lui Hitler”, precum şi prin nenumăratele ”lucrări practice în cauza păcii”, Wiesel a transmis un mesaj puternic ”de pace, ispăşire şi demnitate umană” omenirii, potrivit site-ului Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România care îi poartă numele.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

După primirea acestui premiu, împreună cu soţia sa, Marion, a înfiinţat The Elie Wiesel Foundation for Humanity.

În anul 1996, a fost numit membru al Academiei de Artă şi Literatură din România, iar din anul 2001 este membru de onoare al Academiei Române.

A scris 57 de volume, de la ficţiune la realism, iar ”Noaptea”, apărut în 1956, este cel mai cunoscut titlu al său. Lucrarea este bazată pe experienţa sa ca prizonier la Auschwitz şi lagărele de concentrare de la Buchenwald. Alte două volume imăportante ale lui Wiesel sunt ”Toate fluviile se varsă în mare...”, publicat în 1994 (editura Hasefer, 2000), care cuprinde memoriile până în 1969, şi ”...Iar marea nu se umple”, care cuprinde perioada 1969-1999 (editura Hasefer, 2000).

Născut pe 30 septembrie 1928, la Sighetu Marmaţiei, Elie Wiesel a început, din copilărie, la sugestia tatălui său, să înveţe ebraica. A urmat studii religioase, aceastea făcându-se exclusiv în idiş şi ebraică. În familia Wiesel se vorba în idiş, adesea citeau presa scrisă în germană, iar la bacănia familiei se vorbea, în funcţie de cum o impunea situaţia, maghiara şi româna.

În aprilie 1944, Elie Wiesel împreună cu întreaga sa familie a fost internat într-un lagăr de concentrare. O lună mai târziu, pe 16 mai 1944, toţi au fost tansportaţi la lagărul de exterminare Auschwitz-Birkenau, unde i s-a tatuat pe braţul stâng numărul A-7713. A fost eliberat în aprilie 1945.

S-a stabilit la Paris, a studiat literatura, psihologia şi filizofia la Sorbona. Acolo a debutat în jurnalism, în ziarele evreieşti, mai apoi a ajuns reporter, în limba ebraică, la cel mai mare ziar israelian. Parisul a însemnat pentru Elie Wiesel şi regăsirea cu cele două surori mai mari, care se aflau într-un orfelinat. Elie Wiesel şi una dintre surorile sale s-au stabilit în America, la New York, iar cealaltă la Montreal, Canada.

După 1990, a dorit să contribuie la rescrierea corectă a tragediei evreilor din România, să se implice în diminuarea mesajului negaţionist pe spaţiul public. De asemenea, a fost alături de cei care şi-au propus aducerea României în spaţiul occidental, nu numai instituţional, ci în primul rând, prin reconstrucţia mentalităţilor.

În anul 1993, a fost ales preşedintele Academiei Universale de Cultură. Preşedintele Franţei l-a decorat cu Marea Cruce a Legiunii de Onoare, iar cel american, cu Presidential Medal of Freedom. În 2002, a primit din partea preşedinţiei ordinul Steaua României în grad de Mare Ofiţer, iar pe 30 noiembrie 2006, a fost decorat şi înnobilat de regina Marii Britanii cu titlul de Cavaler al Ordinului Imperiului Britanic cu gradul de Comandant. 

Pe 5 iunie 2009, Elie Wiesel a revenit la Buchenwald, într-o vizită oficială comemorativă, însoţit de preşedintele american Barack Obama şi de cancelarul german Angela Merkel. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.