Preşedintele iranian Ebrahim Raisi a acuzat Statele Unite că "pun paie pe foc" în conflictul din Ucraina, care este atacată de Rusia, aliatul Teheranului, din 2022, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Raisi a avut un discurs virulent în faţa Adunării Generale a ONU, în care a spus că aţâţarea tensiunilor şi a violenţei în Ucraina sunt opera Statelor Unite ale Americii cu scopul de a slăbi ţările europene, iar "acesta este, din păcate, un program pe termen lung".

Preşedintele Raisi a reafirmat poziţia "lipsită de ambiguitate" a ţării sale, care "nu susţine niciun război, nicăieri, în Europa sau în altă parte".

Acuzat că a furnizat drone aliatului său rus în războiul din Ucraina, Iranul, prin vocea preşedintelui său, s-a angajat din nou să "sprijine orice iniţiativă de încetare a ostilităţilor şi a războiului, precum şi orice măsură politică" în acest scop.

Din 2022, Iranul fie s-a abţinut, fie nu a participat la votul asupra rezoluţiilor Adunării Generale a ONU care condamnă invazia Rusiei în Ucraina.



Statele Unite şi Iranul nu au mai avut relaţii diplomatice de peste 40 de ani, de la Revoluţia islamică din 1979 şi luarea de ostatici la ambasada americană din Teheran.

Potrivit The Guardian, discursul l-a determinat pe ambasadorul israelian la ONU, Gilad Erdan, să plece, acuzând Naţiunile Unite că au întins covorul roşu pentru "măcelarul din Teheran". El a afişat o fotografie a lui Mahsa Amini, femeia kurdă care a murit în custodia poliţiei pentru că nu purta corect hijab-ul.

În faţa sediului ONU, o demonstraţie a condamnat faptul că ONU oferă o platformă Iranului. Maryam Rajavi, personalitate a opoziţiei iraniene care conduce Mujahedin-e Khalq (MEK), a declarat că mâinile lui Raisi sunt mânjite cu sângele a mii de membri MEK ucişi în 1988.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.