Ginerele şi consilierul special al preşedintelui american Donald Trump Jared Kushner i-a îndemnat pe palestinieni să profite de ”ocazia secolului”, în deschiderea, în Bahrain, a unei conferinţe pe tema părţii economice a unui plan american de soluţionare a conflictului israeliano-plaestinian, o condiţie prealabilă, consideră el, a unui acord de pace, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Palestinienii boicotează conferinţa de la Manama. Ei consideră acest demers inoportun, în lipsa unei soluţii la probleme politice - aflate în centrul acestui conflict din Orientul Mijlociu.

Politica va urma, apreciază administraţia Trump. Pentru moment, planul său se concentrează asupra unor propuneri economice, prezentate timp de două zile ale unui ”atelier”, marţi şi miercuri, într-un palat, în Bahrain.

Intitulată ”De la pace la prosperitate”, partea economică a planului propune un plan de investiţii internaţionale în valoare de 50 de miliarde de dolari în teritoriile palestiniene şi în ţările arabe vecine pe o perioadă de zece ani.

”Acceptarea unei căi de dezvoltare economică este o condiţie prealabilă în vederea ajungerii la soluţionarea acestei probleme politice anterior de nerezolvat”, a declarat în discursul său de deschidere Jared Kushner.

În pofida faptului că problemele politice nu urmează să fie abordate în cele două zile de lucrări la Manama, el a recunoscut că ele urmează să fie tratate ulterior.

”Trebuie să fim clari”, a spus el. ”Creşterea economică şi prosperitate poporului palestinian nu vor putea fi atinse fără o soluţie politică dreaptă şi durabilă, care să garanteze securitatea Israelului şi să respecte demnitatea poporului palestinian”.

RESPINGERE A PRIORI

”Mesajul meu direct către poporul palestinian este că (...) preşedintele Trump şi America nu v-au abandonat”, a declarat ginerele miliardarului republican.

Acest plan de dezvoltare economică ar putea fi ”ocazia secolului, în cazul în care conducerea (palestiniană) are curajul să profite de ea”, a insistat Jared Kushner.

Această părere nu este împărtăţită, însă de către secretarul general al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (OLP) Saeb Erakat.

”Administraţia Trump nu doar că a abandonat Palestina, ci şi pacea, dreptatea şi principiile de bază ale umanităţii”, a acuzat el pe Twitter.

Luând cuvântul imediat după Jared Kushner, magnatul în domeniul imobiliar din Dubai Mohamed Alabbar a apreciat că dezvoltarea economică a teritoriilor palestiniene ar putea să aibă loc rapid. Cu ajutorul unui ”mediu bun în care să se acţioneze, nu există limită în ceea ce se poate face”, a spus el.

”Problema palestiniană este un lucru la care ţin”, a declarat Alabbar, care deţine Turnul Burj Khalifa de la Dubai, cel mai înalt zgârie-nori din lume.

Potrivit Washingtonului, planul ar putea să permită, cu ajutorul unor mari lucrări şi dezvoltării turismului, înfiinţarea unui milion de locuri de muncă pentru palestinieni, împotmoliţi într-o criză economică.

Însă palestinienii au respins de la bun început această iniţiativă, apreciind că este vorba, din partea unui trump în mod deschis proisraelian, de o încercare de a-i cumpăra.

Mii de palestinieni au manifestat marţi în Cisiordania ocupată împotriva conferinţei de la Bahrain. În Fâşia gaza, majoritatea magazinelor şi restaurantelor era în grevă.

Statele Unite se felicită de organizarea acstei conferinţe, care reuneşte aliaţii săi de la Golful Persic şi Israelul - uniţi în ostilitatea lor faţă de Iran.

Premierul în exerciţiu israelian Benjamin Netanyahu, care a criticat boicotul palestinian, a evocat în ultimele luni posibilitatea anexării unei părţi a teritoriilor ocupate, un lucru care ar pune capăt speranţelor plaestinienilor de a reuşi să-şi înfiinţeze un stat.

Administraţia americană a sugerat că ar putea să accepte această anexare şi că partea politică a planului său ar putea să nu prevadă un stat palestinian, contrar poziţiei americane de decenii.

UN SUCCES?

Preşedintele Trump a recunoscut deja ierusalimul drept capitala Israelului, iar Jared Kushner este un prieten al familiei Natanyahu.

Arabia Saudită - care şi-a trimis la Manama ministurl Finanţelor - a anunţat că susţine ”toate eforturile internaţionale destinate să conducă la prosperitate în regiune”. Însă ea s-a pronunţat totodată în favoarea unei păci ”totale şi drepte” şi şi-a reiterat susţinerea faţă de înfiinţarea unui stat palestinian.

Iordania şi Egiptul - singurele două ţări arabe care au semnat un acord de pace cu Israelul - au trimis la Manama funcţionari, la fel ca Marocul.

În absenţa principalilor interesaţi, conferinţa ar urma să nu conducă la rezultate tangibile, apreciază experţi.

Potrivit lui Richard LeBaron, un fost diplomat american specializat în Orientul Mijlociu, absenţa liderilor palestinieni îi va permite lui Jared Kushner să-i catalogheze drept nişte persoane care sfidează bunăstarea economică a poporului lor.

”Eşecul atelierului de la Manama va fi de fapt un succes al strategiei lui Trump”, consideră LeBaron, un membru al grupului de reflecţie Atlantic Council.

"Asta le va permite lui Kushner şi echipei sale să pretindă că au făcut totul pentru a ajunge la o soluţie şi să le reproşeze altora lipsa lor de cooperare”, spune el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.