Kremlinul consideră în continuare că întreaga regiune ucraineană Herson şi capitala cu acelaşi nume al regiunii ucrainene aparţin Rusiei, în pofida retragerii armatei ruse din această zonă, a cărei anexare Moscova a revendicat-o în septembrie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Regiunea Herson ”face parte din Federaţia rusă”, a declarat vineri un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

”Nu poate avea loc nicio schimbare”, a declarat el în aceste prime declaraţii ale preşedinţiei ruse despre retragerea forţelor ruse din Herson, anunţată miercuri.

Preşedinţia rusă ”nu regretă” marea ceremonie de anexare prezidată de către Vladimir Putin în septembrie, când liderul de la Kremlin a proclamat că patru regiuni ucrainene - Herson, Zaporijia, Doneţk şi Lugansk - fac parte din Rusia, a declarat Peskov.

El a refuzat, în schimb, să comenteze cu privire la retragerea rusă din Herson - un revers usturător după nouă luni de campanie militară în Ucraina, în contextuş în care acest oraş era singura capitală a unei regiuni ucrainene pe care a Rusia a cucerit-o la începutul invaziei Ucrainei.

Anunţarea plecării din acest oraş are loc după retragerea Rusiei, în septembrie, din regiunea Harkov (nord-est).

Această hotărâre este cu atât mai notabilă, cu cât Vladimir Putin a ordonat, la 21 septembrie, mobilizarea a 300.000 de rezervişti în vederea consolidării liniilor ruseşti aflate în dificultate.

Preşedintele rus a ameninţat că Rusia ”va apăra prin toate mijloacele” ceea ce consideră teritoriul său şi a agitat ameninţarea unei recurgeri la arma nucleară.

Moscova a anunţat că abandonează malul drept al Niprului, pe care se află oraşul Herson, pentru a-şi consolida poziţiile de cealaltă parte a fluviului, o barrieră naturală.

Ucraina a distrus linii de aprovizionare ruseşti cu armament livrat de Occident, mai ales cu sistemul american de lansare de rachete de înaltă precizie de tip HIMARS.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.