Rusia ”nu are nimic a face” cu ancheta americană privind acuzaţii referitoare la amestecul Moscovei în campania în vederea alegerilor prezidenţiale din 2016, a reiterat joi Kremlinul, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Această anchetă este o bătaie de cap pentru colegii noştri americani. Ea nu are nimic a face cu noi”, a declarat un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov pentru presă, care l-a întrebat dacă destituirea, miercuri, a secretarului american al Justiţiei Jeff Sessions ar putea să influenţeze ancheta efectuată de procurorul special Robert Mueller.

”Până acum, ceea ce a produs Comisia Mueller poate cu greu să susţină o evaluare critică serioasă”, a apreciat Peskov.

Jeff Sessions şi-a prezentat miercuri demisia ”la cererea” preşedintelui american Donald Trump.

Un ultraconservator, Sessions s-a aflat între primii care l-au susţinut pe magnatul în domeniul imobiliar, în alegerile primare din 2016.

Însă locatarul Casei Albe nu l-a iertat după ce s-a recuzat, în martie 2017, în ancheta cu privire la amestecul rus în campania electorală din 2016, în cadrul căreia o parte vizează o presupusă complicitate între Moscova şi echipa candidatului Trump.

De peste un an, Donald Trump îi reproşa lui Jeff Sessions că este un secretar ”foarte slab”, incapabil să-l apere de o ”vânătoare de vrăjitoare nedreaptă”.

Mueller, care a fost directorul FBI în perioada 2011-2013, în timpul mandatelor preşedinţilor George W. Bush şi Barack Obama, încearcă să stabilească dacă a existat o complicitate între Moscova şi echipa lui Trump în alegerile prezidenţiale din 2016 şi dacă acesta din urmă se face vinovat de obstrucţionarea justiţiei.

Rusia dezminte orice amestec în alegerile din 2016.

TRUMP NU VREA SĂ OPREASCĂ ANCHETA RUSĂ

Pe de altă parte, preşedintele american Donald Trump a declarat miercuri că are posibilitatea să pună capăt ”anchetei ruse”, dar că nu vrea să o facă, după ce l-a destituit pe secretarul său al Justiţiei Jeff Sessions, o hotărâre criticată de democraţi la o zi după alegerile de la jumătate de mandat - "midterms".

Această plecare este prima operată de Trump în administraţia americană la o zi după alegerile de la jumătate de mandat, în care Partidul Republican şi-a pierdut majoritatea în Camera Reprezentanţilor în favoarea democraţilor.

Ar putea să urmeze alte plecări, în contextul în care Trump vrea să-şi primenească echipa în vederea alegerilor prezidenţiale din 2020.

Trump a anunţat miecuri că Mike Pence va fi partenerul său de cursă.

O serie de reprezentanţi democraţi au criticat hotărârea lui Trump de a-l destitui pe Jeff Sessions şi se tem că preşedintele caută să limiteze, eventual să oprească, ancheta efectuată de către procurorul special Robert Mueller cu privire la implicarea Rusiei în alegerile din 2016 şi la o eventuală complicitate între echipa de campanie a lui trump şi reprezentanţi ai Moscovei.

Secretarul Justiţiei, totodată procuror general (”Attorney General”) a fost înlocuit interimar cu directorul său de cabinet Matthew Whitaker.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.