Liderul nord-coreean Kim Jong Un a procedat la o remaniere majoră în cadrul Comisiei Afacerilor Statului - organul situat deasupra tuturor celorlalte puteri - în care a înlocuit din funcţii o treime din membri, anunţă luni presa de stat, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Nepotul fondatorului Republicii Democrate Coreea Kim Il Sung şi-a consolidat în mod continuu puterea după ce i-a succedat tatălui său, Kim Jong Il, în 2011.

El este preşedintele Comisiei Afacerilor de Stat (CAE), în care cinci din cei 13 membri au fost înlocuiţi. Această remaniere a primit duminică unda verde a Adunării Populare Supreme - Parlamentul nord-coreean -, a anunţat luni agenţia oficială nord-coreeană de presă KCNA.

”Este o remaniere mai degrabă importantă a conducerii CAE”, apreciază Rachel Lee, o fostă membră a administraţiei americane şi expertă în Coreea de Nord.

Comisia Afacerilor de Stat a fost înfiinţată în 2016, în locul puternicei Comisiei a Apărării Naţionale (CDN) - care era organul suprem de luare a deciziilor politice.

Fotografii publicate de ziarul nord-coreean Rodong Sinmun surprind sute de membri ai Adunării Populare Supreme aşezaţi unii lângă alţii. Niciunul nu poartă mască.

Guvernul reiterează într-un comunicat poziţia constantă a Coreeide Nord, potrivit căreia ”niciun caz” de covid-19 nu a avut loc pe teritoriul nord-coreean, în pofida faptului că pandemia a pornit din China vecină şi s-a răspândit aproape în toate ţările din lume.

Phenianul a plasat mii de nord-coreeni şi sute de străini - şi anume diplomaţi - în izolare şi a procedat la importante operaţiuni de dezinfectare, cu scopul de a evita o epidemie care, potrivit experţilor, ar fi catastrofală într-o ţară cu un sistem de sănătate notoriu defectuos.

”Campania statului împotriva epidemiei se va intensifica pentru a împiedica răspândirea covid-19”, anunţă Guvernul în comunicat.

KCNA nu evocă prezenţa lui Kim Jong un la reuniune. El nu apare nici în forografii.

”Faptul că Coreea de Nord a menţinut reuniunea Adunării sugerează că ţara vrea să arate că are încredere în capacităţile sale de a face faţă crizei noului coronavirus”, declară pentru AFP Lee.

”Faptul că participanţii nu purtau mască merge în acelaşi sens”.

Între persoanele care îşi fac intrarea în Consiliul Afacerilor de Stat se află Ri Son Gwon, un fost ofiţer din cadrul armatei care a fost numit, la începutul anului, la conducerea Ministerului de Externe.

Predecesorul său - diplomatul experimentat Ri Yong Ho - a fost dat afară din Comisie, dar şi ministrul de Externe Ri Su Yong.

De la instalarea la putere a lui Kim Jong Un, Coreea de Nord a făcut progrse extraordinare în programele de înarmare - mai ales nucleară. Ea a lansat rachete suficient de puternică cât să atingă întregul teritoriu continental a Statelor Unite, ceea ce s-a soldat cu serie de sancţiuni ale Consiliuluide Securitate al ONU.

Negocieri cu Statele Unite în dosarul nuclear se află într-un punct mort de la fiascoul summitului de la Hanoi, în Vietnam, între dictatorul Kim Jong un şi preşedintele american Donald Trump, la începutul lui 2019.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.