Liderul nord-coreean Kim Jong Un i-a decernat soţiei sale Ri Sol Ju, titlul de ”Primă Doamnă”, o ridicare în rang notabilă înaintea celor două summituri succesive cu Coreea de Sud şi Statele Unite, subliniază analişti, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Presa oficială nord-coreeană a relatat o ieşire, prezentând-o pe Ri Sol Ju drept o ”Primă Doamnă respectată”.

Este pentru prima oară în 40 de ani când este folosită această formulă, însoţită de un adjectiv rezervat de obicei liderilor.

Prezentatoarea-vedetă nord-coreeană Ri Chun Hee, căreia-i revine adesea onoarea de a anunţa ştirile importante, a menţionat evenimentul la televiziune, ceea ce-i consolidează şi mai mult rangul.

O figură elegantă, purtând haine roz, Ri era însoţită de odficiali nord-coreeni de rang înalt, prezenţi de obicei alături de Kim Jong Un, între care şi sora sa mai mică Yo Jong.

Această fostă cântăreaţă este considerată de către specialişti drept o femeie influentă, însă juca un rol limitat de soţie şic a liderului unei Corei de Nord profund patriarhale.

Potrivit unor analişti, se pare că ridicarea sa în rang face parte din eforturile ţării de a părea drept un ”stat normal” înaintea summiturilor cu preşedintele sud-coreean Moon Jae-in şi omologul săiu american Donald Trump.

Este vorba totodată despre atribuirea aceluiaşi titlu ca cel al soţiilor lor, Kim Jung-sook şi Melania.

”Promovarea lui Ri Sol Ju este strategia de marketing cea mai eficientă”, comentează An Chan-il, un transfug nord-coreean şi cercetător la Institutul Mondial de Studii Nord-coreene.

TRAUMATISM MATERN

”Summitul va avea loc între egali. Dacă Melania va fi prezentă, Ri va fi prezentă”, declară An pentru AFP. El relevă că ea l-a însoţit pe soţul său la Beijing, lune trecută, în prima sa vizită în străinătate de când a preluat puterea la sfârşitul lui 2011.

Presa oficială o prezenta până acum pe Ri drept ”tovarăşa”.

Apelativul ”Prima Doamnă” a fost rezervat ultima lui Kim Song Ae, a doua soţie a fondatorului Coreei de Nord Kim Il Sung, în 1974.

Personajul lui Ri rămâne relativ misterios. Ea ar avea 29 de ani şi trei copii, cel puţin o fată, cu soţul ei.

Potrivit serviciilor sud-coreene de informaţii, ea provine dintr-o familie obişnuită. Tatăl său ar fi profesor, iar mama sa medic.

O fostă membră a orchestrei Unhasu, ea a urmat, potrivit presei, studii muzicale în China. Ea a făcut parte din echipa de majorete trimisă în Sud, în 2005, la o competiţie sportivă internaţională.

În această ţară devastată de o sărăcie cronică, ea este cunoscută prin gustul său pentru lumea modei şi poartă haine de lux. Ea a fost văzută purtând ceea ce părea să fie o poşetă marca Christian Dior.

Unii analişti cred că Kim a dorit să-i consolideze statutul din cauza marginalizării mamei sale, Ko Yong Hui.

O coreeană din Japonia, ea a avut trei copii cu tatăl şi predecsorul lui Kim Jong Un, Kim Jong Il. Însă în cei 28 de ani de căsătorie, ea a fost împinsă în culise.

Ko Yong Hui a murit în 2004, de un cancer la sân, potrivit presei. Ea a fost îngrijită la Paris, iar trupul său a fost repatriat în secret la Phenian.

EMISAR OLIMPIC

Abia în 2012 a primit dreptul la un mormânt, după ce s-a instalat la putere Kim.

”Eu cred că traumatismul lui Kim, de a-şi fi văzut mama trăind în umbră este un factor”, consideră Shin Beom-chul, un analist la Institutul Asan pentru Studii Politice. ”Asta a putut să-l motiveze să-i ridice statutul soţiei sale”.

Spre deosebire de tatăl şi de bunicul săi, Kim Jong Un este însoţit adesea de femei din viaţa sa, în principal Ri şi Yo Jong. În trecut, soţiile sau surorile liderilor erau văzute arareori în public.

Kim şi-a trimis sora la Jocurile Olimpice (JO) de Iarnă organizate în Sud, pentru a conduce o ofensivă de şarm.

Defunctul său tată era cunoscut prin natura sa rezervată şi înclinaţia de a nu-şi reţine vorbele.

Jong Un, al cărui regim este acuzat de abuzuri generalizate ale drepturilor omului, cultivă o imagine mai abordabilă şi informală. Căsătoria sa pare, de asemenea, diferită.

Într-o întâlnire cu o delegaţie sud-coreeană la Phenian, Ri a vorbit despre ”soţul său”, referindu-se la numărul unu nord-coreean.

Ea a chicotit şi aplaudat atunci când un sud-coreean i-a sugerat să nu mai fumeze, potrivit cotidianului japonez Asahi Shimbun.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.