Liderul nord-coreean Kim Jong Un a plecat miercuri către Siberia, pentru a participa la primul său summit cu preşedintele rus Vladimir Putin, în contextul în care Phenianul caută să-şi consolideze relaţiile cu aliatul său istoric, în plin impas displomatic cu Washingtonul în dosarul nuclear, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Kim Jong Un a plecat de la Phenian ”la bordul unui tren privat, miercuri în zori, pentru a se duce în Rusia”, a anunţat agenţia nord-coreeană oficială de presă KCNA.

Este vorba despre prima întâlnire a lui Kim cu un şef de stat străin, după cel de-al doilea summit cu preşedintele american Donald Trump care s-a soldat, în febriarie, la Hanoi, cu un fisco răsunător.

Aceste disuţii - care ar putea să aibă loc miercuri şi joi la Vladivostok - sunt un răspuns la multiplele invitaţii adresate de Putin, după ce Kim a rupt, anul trecut, cu izolarea sa diplomatică.

După ani de creştere a tensiunilor din cauza programelor nuclear şi balistic ale Phenianului, peninsula coreeană a fost, în 2018, în urma Jocurilor Olimpice (JO) de Iarnă de la Pyeongchang, teatrul unei spectaculoase destinderi.

Începând din martie 2018, Kim s-a întâlnit în patru rânduri cu preşedintele chinez Xi Jinping, în trei rânduri cu preşedintele sud-coreean Moon Jae-in şi în două rânduri cu Trump.

Potrivit unor experţi, liderul nord-coreean caută să obţină mai multă susţinere internaţională în înfruntarea sa diplomatică faţă în faţă cu Washingtonul, în dosarul nuclear.

La Hanoi, Coreea de Nord a cerut o relxare imediată a sancţiunilor internaţionale care i-au fost impuse cu scopul de a o obliga să renunţe la armamentul său nuclear şi la programele sale în domeniul rachetelor balistice.

REECHILIBRARE

Însă discuţiile au fost scurtate din cauza lipsei unui acord - un blocaj cauzat aparent de puţinele concesii pe care Phenianul este dispus să le facă.

Acest eşec a pus la îndoială finalizarea procesului diplomatic amorsat în urmă cu un an, cu atât mai mult cu cât Phenianul tocmai a lansat un atac de o rară violenţă la adresa secretarului de Stat american Mike Pompeo.

Coreea de Nord a cerut ca Pompeo să fie retras din negocierile în dosarul nuclear, la puţin timp după ce a revendicat un test al unei noi ”arme tactice ghidate”, cu o ”puternică ogivă”.

La rândul său, Moscova a pledat în favoarea unei relaxări a sancţiunilor impuse Phenianului.

Washingtonul a acuzat Rusia că ajută Nordul să ocolească anumite măsuri punitive, ceea ce Kremlinul neagă.

Faţă de acum câteva decenii, relaţiile între Coreea de Nord şi Rusia şi-au pierdut strălucirea. Aproape că s-a uitat faptul că Moscova a fost cea care l-a instalat la putere, în anii '40, la Phenian, pe Kim Il Sung, fondatorul regimului şi bunicul lui Kim Jong Un.

În timpul Războiului Rece, Moscova a rămas o susţinătoare importantă a Phenianului, în pofida faptului că relaţiile lor au cunoscut suişuri şi coborâşuri. Kim Il Sung excela în arta de exploata rivalitatea chinezo-sovietică, cu scopul de a obţine concesii de la cei doi puternici vecini ai săi.

URSS şi-a redus, însă, în anii '80, ajutorul acordat Nordului, pe măsură ce se apropia de Seul. Apoi, Phenianul a fost lovit în plin de căderea Uniunii Sovietice.

La puţin timp după ce a fost ales prima oară preşedinte, Vladimir Putin a căutat să normalizeze relaţiile bilaterale şi s-a întâlnit cu Kim Jong Il, tatăl şi predecesorul actualului lider, pentru prima oară, la Phenian, în 2000. El a fost, atunci, primul lider rus care se ducea în Coreea de Nord.

Beijingul a profitat însă de dezangajarea rusă în Coreea de Nord, pentru a-şi creşte rolul şi a deveni cel mai apropiat aliat al Phenianului şi, de departe, principalul său partener comercial.

Unii experţi cred că Kim ar putea să caute, de această dată, o formă de reechilibrare între Beijing şi Moscova.

”Acest lucru face parte din doctrina «Juche», ideologia autosuficienţei Nordului, de a nu depinde de un singur aliat”, explică Jeong Young-tae, de la Institutul de studii nord-coreene de la Seul.

”Phenianul are diplomaţi în post de decenii. El ştie să joace pentru a-i arunca pe aliaţii Coreei de Nord unii împotriva altora”.

Ultima întâlnire la acest nivel a avut loc în 2011, când Kim Jong Il i-a spus fostului preşedinte Dmitri Medvedev că este pregătit să renunţe la testele nucleare.

Fostul lider nord-coreean a murit trei luni mai târziu.

Fiul său Kim Jong Un, care i-a succedat, a prezidat patru teste nucleare, inclusiv cel unei bombe cu hidrogem, în 2017, şi la lansarea unor rachete intercontinentale capabile să atingă teritoriul continetal american.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.