Dictatorul nord-coreean Kim Jong Un i-a mustrat dur pe şefii şantierului unui spital de prestigiu de la Phenian, din cauza neglijenţei financiare, şi a ordonat să fie concediaţi, scria luni presa oficială, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Marile şantiere sunt un vechi mijloc de propagandă internă în vederea impunerii credibilităţii conducătorilor de la Phenian. Însă unii experţi observă că uneori se acordă prioritate vitezei executării acestor lucrări şi nu calităţii infrastructurilor.

Şantierul Spitalului General de la Phenian a fost deschis pe un loc prestigios, pe malul fluviului Taedong, în faţa delaului Mansu, pe care tonează statuile monumetale ale fondatorului regimului, Kim Il Sung, şi a fiuluişisuccesorului său, Kim Jong Il, tatăl actualului dictator.

Şantierul ar urma să fie închis la 10 octombrie - data marcării a 75 de ani de la înfiinţarea Partidului Muncitorilor din Coreea.

În cadrul unei ceremonii, în martie, Kim Jong Un a prezentat acest proiect ca pe o ”misiune crucială” a politicii în domeniul Sănătăţii.

Însă, după ce a fost informat cu privire la progresele pe şantier, în cadrul unei vizite la faţa locului, Kim a ”semnalat probleme grave”, scria luni agenţia oficială nord-coreeană de presă KCNA.

Comisia însărcinată cu şantierul a fost ”negliejntă” în finanţarea proiectului, al cărui ”buget nu este corect stabilit”, a denunţat Kim.

Acest proiect a fost lansat ”pentru binele poporului”, însă îşi multiplică de-acum cererile de ”asistenţă”, a deplâns el.

KCNA nu face nicio altă precizare cu privire la natura neglijenţelor. 

Însă dictatorul a cerut Comitetului Central al partidului unic să deschidă o anchetă şi ”să înlocuiască responsabilii”.

KCNA nu precizează nici data vizitei lui Kim.

Unii observatori estimează că şantierele nord-coreene întârzie din cauza dificultăţilor ţării de a se aproviziona cu materiale, din cauza unei consolidări a controalelor la frontieră, în contextul pandemiei covid-19.

Regimul stalinist izolat s-a închis şi mai mult în ianuarie, când noul coronavirus a început să se răspândească din focarul său, din centrul Chinei vecine.

Phenianul a impus de asemenea măsuri stricte de izolare.

Coreea de Nord continuă să susţină că nu înregistrează niciun caz de covid-19 pe teritoriul său, un lucru de care experţii se îndoiesc.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.