Pentagonul nu deţine nicio informaţie care să-i permită să spună că Kim Jong Un a pierdut controlul asupra programului nuclear nord-coreean, a declarat un oficial de rang înalt din cadrul Statului Major, întrebat despre zvonuri cu privire la probleme de sănătate ale dictatorului cord-coreean, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În afara unor informaţii de presă, ”pot să vă spun că, potrivit informaţiilor noastre, nu am nimic care să confirme sau să dezmintă ceva”, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, adjunctul şefului Statului Major american, generalul John Hyten.

”Plec de la principiul că Kim Jong Un deţine în continuare controlul deplin al forţei nucleare nord-coreene şi al forţelor armate nord-coreene”, a declarat el.

Coreea de Nord a marcat la 15 aprilie 108 ani de la naşterea fondatorului regimului, Kim Il Sung, bunicul actualului lider. Această dată este cea mai importantă în calendarul politic al Nordului, însă Kim jong Un nu apare în vreuna dintre fotografiile oficiale.

O publicaţie online, Daily NK, gestionată în principal de nord-coreeni care au dezertat, susţine că dictatorul nord-coreean a fost operat în aprilie din cauza unor probleme cardiovasculare şi că se află în convalescenţă într-o vilă, în provincia Phyongan de Nord.

Casa Albă a rămas, la rândul său, prudentă cu privire la aceste informaţii.

Preşedintele american Donald Trump i-a transmis marţi ”noroc” lui Kim Jong Un, subliniind că zvonurile cu privire la eventuale probleme de sănătate nu au fost confirmate.

”Vreau să-i spun lui Kim doar că-i transmit noroc”, a declarat Trump.

”Dacă starea sănătăţii sale este cea menţionată în presă, este o stare îngrijorătoare”, a adăugat el. ”Nimeni nu a confirmat asta”, a precizat el. ”Noi nu ştim”, a insistat locatarul Casei Albe, conchizând că ”sper să-l văd sănătos”.

Autorităţile sud-coreene au minimalizat, însă , aceste informaţii. Un oficial de rang înalt sud-coreean a declarat pentru agenţia sud-coreeană de presă Yonhap, sub protecţia anonimatului, că ”nu este adevărat” că Kim Jong Un estegrav bolnav.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.