Statele Unite sunt ”cauza profundă” a instabilităţiipeninsulei coreene, denunţă dictatorul nord-coreean Kim Jong Un, citat marţi de presa oficială, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În pofida unor îndemnuri la dialog din partea Statelor Unite, nu există niciun motov ”să se creadă că nu sunt ostli”, a denunţat Kim Jong Un la o ceremonie de inaugurare a unei expoziţii dedicată apărării Phenianului.

Administraţia Biden a dat asigurări în maimulte rânduri că că nu are nicio intenţie belicoasă faţă de Coreea de Nord, însă Kim Jong Un este sceptic faţă de acest lucru.

”Mă întreb dacă oamenii sau ţările cred cu adevărat asta”, a declarat el.

Dictatorul nord-coreean face aceste declaraţii după ce Nordul a procedat în ultimele săptămâni la testarea unei rachete decroazieră cu rază lungă de acţiune şi unei rachete despre care afirmă că= este supersonică.

În 2018, Kim Jong Un a fost primul dictator nord-coreean care s-a întlnit cu un preşedinte american în funcţie, Donald trump.

Însă negocieri se află într-un punct mort dupăal doilea summit cu Trump, la Hanoi, în 2019, care a eşuat să relaxeze sancţiuni internaţionale impuse Phenianului, nepregătit să facă anumite gesturi în schimbul relaxării sancţiunilor.

Washingtonul şi-a exprimat în mai multe rânduri dorinţa de a se întâlni cu oficiali nord-coreeni oriunde, oricând şi fără condiţiiprealabile.

Coreea de Sud, aliata Statelor Unite şi-a consolidat capacităţile militare, a testat cu succes prima sa rachetă balistică lansată de la bordul unui submarin (SLBM) în septembrie şi a dezvăluit o rachetă de croazieră supersonică.

Phernianul şi Seulul şi-au restabilit săptămâna trecută liniile de comunicare, un semn al unei ”încălziri” a relaţiilor în ultimele luni ale preşedinţiei lui Moon Jae-in, favorabil dialogului cu Kim Jong Un.

Însă Kim Jong Un a acuzat Seulul de faptul că nutreşte o ”ambiţie nesăbuită” şi o atitudine ”ilogică şi cu două feţe”.

”Tentativele frenetice şi periculoase” ale Seulului ”de a-şi consolida puterea militară dstrug echilibrul militar al peninsulei coreene şi cres instabilitatea şi pericolul militare”. a denunţat el.

Expoziţia consacrată apărării, la care s-a exprimat dictatorul, are loc cu ocazia aniversării Partidului Muncitorilor (unic).

Coreea de Nord şi-a închis frontierele anul trecut pentru a se proteja de noul coronavirus, apărut în China vecină, principalul său aliat şi principalul său partener comercial şi furnizor de ajutoare.

Această ţară izolată dă asigurări că nu a înregistrat niciun caz de covid-19, un lucru de care experţii se îndoiesc, însă această blocadă pe care şi-o autoimpune îi afectează dur economia.

Experţi ONU arătau într-un raport prezentat la începutul lui octombrie că regimul îşi continuă programul înarmării, în pofida problemeor economice cu care se confruntă Nordul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.